ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Центробанк РФ попередив про ризик вічної стагнації російської економіки

Російські економісти очікують від уряду проведення структурних реформ

Центробанк РФ попередив про ризик вічної стагнації російської економіки
Центробанк РФ
Фото: EPA/UPG

Економіку Росії чекає "вічна стагнація", якщо уряд Росії не почне проводити структурні реформи.

Про це заявила перший заступник голови Центробанку РФ Ксенія Юдаєва на Квітневій міжнародній науковій конференції у Вищій школі економіки, передає "Дождь".

Темпи зростання економіки, за словами Юдаєвої, залишаться низькими, якщо уряд не почне проводити цілеспрямовану структурну політику, "створювати можливості і стимули для підвищення продуктивності праці, диверсифікації економіки". Окрім іншого, зазначає Юдаєва, потрібні інвестиції, які підвищать продуктивність праці.

Ще однією важливою проблемою Юдаєва назвала демографічну кризу. "Зараз працездатне населення щороку зменшується на 900 тисяч осіб. Це не може не позначитися на темпах зростання. Російський ринок праці виявився не готовим до виклику дорослішання робочої сили", - підкреслила представник ЦБ РФ.

Крім того, на думку Юдаєвої, для створення високо конкурентного середовища необхідно розвивати нові компанії, які можуть витіснити з ринку застарілі виробництва, а зараз уряд РФ інвестує у програшні галузі.

"У зовнішній торгівлі Росія спеціалізується на виробництві товарів, де накопичилися зайві виробничі потужності, відбулася девальвація цін, і така ситуація триватиме кілька років", - зазначила вона.

Для реалізації інвестиційних проектів можна просто "надрукувати гроші", пояснила Юдаєва: "З точки зору макроекономіки, інвестиції фінансуються за рахунок заощаджень і припливу іноземного капіталу. За відсутності хорошого інвестиційного клімату заощадження йдуть не на інвестиції, а у відтік капіталу".

Для того, щоб оптимізувати і підвищити ефективність держвидатків і залучити прямі інвестиції, потрібно "сприяти появі в економіці довгих інвестиційних ресурсів з адекватною прибутковістю", вважає Юдаєва.

Згадані Юдаєвою проблеми пов'язані зі структурним зрушенням економіки: "Названі мною обмеження можуть сприяти консервації наявної економічної структури і таким чином приректи економіку на, як прийнято зараз говорити, вічну стагнацію", - резюмувала Юдаєва.

Нагадаємо, раніше у квітні Світовий банк опублікував доповідь, згідно з якою Росія витратить Резервний фонд до кінця року. Згодом, під час "прямої лінії" президент РФ Володимир Путін спрогнозував зростання економіки Росії у 2017 році. Крім того, він заявив про профіцит торгового балансу і збереження резервних фондів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram