ГоловнаПолітика

Рада закликала Радбез ООН відреагувати на заборону Меджлісу

Парубій вважає припинення діяльності Меджлісу проявом фашизму

Рада закликала Радбез ООН відреагувати на заборону Меджлісу
Фото: Макс Требухов

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій від імені парламенту закликав міжнародні організації і Раду Безпеки Організації Об'єднаних Націй відреагувати на припинення російським мін'юстом діяльності Меджлісу кримськотатарського народу як екстремістської організації.

Про це він заявив на засіданні парламенту.

"Я, від імені українського парламенту, звертаюся до міжнародних організацій дати реакцію на цей злочин. Звертаюся до українського МЗС з проханням розглянути можливість негайного скликання Ради Безпеки ООН з цього питання", - сказав Парубій.

Він також зазначив, що вважає, припинення діяльності Меджлісу проявом фашизму.

"Це вперше після завершення епохи диктаторів Сталіна і Гітлера цілий народ оголошують екстремістами, і це прояв російського фашизму. 18 травня 1944 року Сталін підписав злочинний указ, який привів до страшної трагедії кримських татар, а 18 квітня 2016 року російська тоталітарна влада забороняє Меджліс. Дії Росії ще раз підтверджують визначення цієї країни, цим керівництвом, як "тюрми народів", - додав він.

На думку спікера Ради, основне завдання України - зробити все можливе для звільнення Криму від російської окупації.

Нагадаємо, 18 квітня суд Росії офіційно визнав Меджліс екстремістською організацією. Раніше, 13 квітня, "прокурор" Криму Наталія Поклонська винесла припис призупинити діяльність Меджлісу. У зв'язку з цим голова організації Рефат Чубаров закликав терміново скликати Раду Безпеки ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram