ГоловнаПолітика

ПАРЄ запропонувала ввести кримінальну відповідальність для клієнтів офшорів

Послугами офшорів користуються 36 найбільших європейських компаній

ПАРЄ запропонувала ввести кримінальну відповідальність для клієнтів офшорів

Автор доповіді ПАРЄ "Справа "Панамські документи", необхідність соціальної і фіскальної справедливості та довіри в нашій демократичній системі" Штефан Шенах (Австрія) запропонував ввести кримінальну відповідальність за ухилення від сплати податків за допомогою офшорних компаній.

Про це він заявив під час свого виступу під час слухань у Страсбурзі доповіді про "Панамські документи", повідомляє Укрінформ.

"Потрібно ввести кримінальну відповідальність і жорсткі санкції проти тих, хто ухиляється від сплати податків шляхом приховування доходів в офшорних компаніях", - сказав парламентарій.

За його словами, ті, хто приховує доходи в офшорах, шкодять своїм країнам, оскільки несплачені податки могли б піти на їх розвиток.

"За відомими даними, 30% європейських і 50% російських активів ховають через офшорні компанії "в тіні", - зазначив Шенах.

За його словами, послугами офшорів користуються 36 найбільших європейських компаній.

Оцінюючи значення оприлюднених "Панамських документів", Штефан Шенах підкреслив, що ініціатори мали на меті не вказувати на конкретні особи, а перш за все заявити про необхідність зміни наявних принципів, згідно з якими одним можна все, а іншим - ні.

Нагадаємо, п'ять найбільших економік Європи (Великобританія, Німеччина, Франція, Італія і Іспанія) домовилися обмінюватися інформацією про таємних власників підприємств і фондів.

3 квітня Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів опублікував розслідування про виведення грошей через офшори, в якому згадувалися близько 140 осіб, включаючи знаменитостей і світових лідерів.

Після публікації "Панамських документів"  у відставку пішли прем'єр-міністр Ісландії Сігмюндюр Давид Гюннлейгссон і міністр промисловості, енергетики і туризму Іспанії Хосе Мануель Сорія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram