ГоловнаПолітика

Клімкін звинуватив Росію у веденні гібридної війни проти Євросоюзу

"Російська пропаганда підсилює внутрішні виклики в ЄС"

Клімкін звинуватив Росію у веденні гібридної війни проти Євросоюзу
Фото: 24.ua

Росія підтримує ліві і праві партії у Європейському Союзі для зменшення впливу класичних проєвропейських.

Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін на зустрічі з представниками бізнесу, організованій "Європейською бізнес асоціацією" у Києві, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Я вважаю, що Росія також веде гібридну війну проти ЄС: логіка підтримки лівих і правих партій полягає в тому, щоб зменшити вагу традиційних прихильників європейських цінностей, тих, хто голосує за класичну європейську партію", - сказав Клімкін.

У зв'язку з цим міністр нагадав, що в рамках референдуму в Нідерландах "був суттєвий компонент, створений Росією". Клімкін також вважає, що російська пропаганда посилює внутрішні виклики, що існують у ЄС.

Нагадаємо, 6 квітня в Нідерландах провели референдум з питання ратифікації Угоди про асоціацію України. 61% виборців проголосували проти.

Референдум має консультативний характер. Проте, навіть якщо припустити, що Нідерланди остаточно відмовляться ратифікувати угоду між Києвом і Брюсселем, ЄС зможе і надалі застосовувати її тимчасово, як це відбувається з 2014 року.

А з 1 січня 2016 року так само тимчасово діє зона вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і ЄС. Остаточно угода набуде чинності після завершення процесу її ратифікації всіма членами ЄС. До цього моменту, незалежно від тривалості процесу ратифікації, залишатиметься чинною тимчасова дія Угоди про асоціацію та ЗВТ з Україною.

Нідерланди залишаються останньою країною ЄС, яка не завершила процедуру ратифікації УА.

Президент Петро Порошенко переконаний, що референдум не стане перешкодою на шляху України до ЄС. У свою чергу прем'єр Нідерландів Марк Рютте передбачив довгі переговори з питань України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram