ГоловнаПолітика

Генпрокуратура не вважає розслідування проти Каська помстою

За словами в.о. генпрокурора, перевірку майна проводили стосовно всіх кандидатів

Генпрокуратура не вважає розслідування проти Каська помстою
Фото: Сергей Нужненко

Генеральна прокуратура не вважає помстою розслідування проти колишнього заступника генерального прокурора Віталія Каська за підозрою в шахрайстві зі службовим житлом.

Про це заявив виконувач обов'язків генпрокурора Юрій Севрук в інтерв'ю "Українським новинам".

"Ніякої помсти немає", - сказав він.

Севрук розповів, що коли Касько подавав документи для участі в конкурсі на посаду спеціалізованого антикорупційного прокурора, тоді стосовно всіх кандидатів проводили перевірки щодо майна.

"За це відповідав активіст від громадськості Віталій Шабунін, і в нього не було ніяких заперечень щодо майна Каська. Але під час самої співбесіди я особисто запитав Каська: відповідно до декларації, у вас зарплата менша, ніж була в прокуратурі. Як вам вдалося накопичити в такому разі на трикімнатну квартиру? Він відповів, що квартиру отримав від Генпрокуратури. Це викликало здивування, адже в мене була інформація про те, що в 2002 році він отримав однокімнатну квартиру. Виходить, в одному місті, в такий порівняно короткий проміжок часу він отримав дві квартири. Хоча на той момент сім'ї, що дозволяло би отримати 3-кімнатну квартиру площею 155 кв. м, не було ніякої", - зазначив Севрук.

Після цього комісія з обрання антикорупційного прокурора попросила з'ясувати, скільки все-таки квартир отримав Касько - одну чи дві.

"Я з'ясував і доповів на комісії про два факти отримання ним квартир. У першому випадку однокімнатна квартира, куди він прописав себе і матір, у другому - трикімнатна квартира, яку він записав на себе, сестру, матір, батька і діда. Він вписав усіх родичів", - додав в. о. генпрокурора.

Він також зазначив, що цими фактами зацікавилося Національне антикорупційне бюро.

Нагадаємо, в 2003 році Касько отримав службову однокімнатну квартиру в Печерському районі, яку пізніше приватизувала його мати.

У грудні 2010 року Касько звільнився з прокуратури і працював адвокатом. За два місяці до звільнення трикімнатну квартиру, виділену сім'ї Каська, виключили з переліку службових. У березні 2014 року Касько її приватизував.

28 березня Печерський райсуд Києва за клопотанням генпрокурора Віктора Шокіна арештував квартиру Каська, заборонивши її передавати і відчужувати.

Уночі 11 квітня слідчі підловили Каська в центрі Києва і вручили йому підозру в шахрайстві. Йому інкримінують заволодіння службовою квартирою площею 155 кв. м на бульварі Дружби Народів у Києві. Касько заявив, що звинувачення сфабриковані й звинуватив Генпрокуратуру в розправі.

13 квітня Касько відмовився прийти на допит, мотивуючи своє рішення тим, що, згідно зі ст. 135 КПК, повістку потрібно надсилати мінімум за три дні до дати допиту. Після цього його викликали на допит повторно, під час якого йому також вручили повістку з викликом у ще одній кримінальній справі - про перевищення службових повноважень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram