ГоловнаПолітика

Біля Ялти затримано двох кримських татар

Поклонська підозрює їх у причетності до "Хізб ут-Тахрір"

Біля Ялти затримано двох кримських татар
Акция памяти убитого крымского татарина Решата Аметова
Фото: Макс Требухов

У Криму, у селищі Краснокам'янка біля Ялти, 18 квітня затримали двох кримських татар - Рефата Алімова і Арсена Джепарова. Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у фейсбуці.

У свою чергу прокурор окупаційної адміністрації Криму Наталія Поклонська повідомила про затримання двох послідовників "Хізб ут-Тахрір".

"За фактом участі в діяльності організації, яку за законодавством РФ визнано терористичною, порушено кримінальну справу за ознаками частини 2 статті 205.5 щодо двох жителів Ялти. У рамках розслідування кримінальної справи цих осіб затримано. Проводяться слідчо-оперативні заходи для збору доказової бази щодо зазначених осіб", - цитує Поклонську російське агентство ТАСС.

Чубаров зазначає, що ці звинувачення надумані.

"Очевидно, що затримані Рефат Алімов і Арсен Джепаров поповнять лави 8-ми кримських татар, заарештованих раніше за схожими надуманими звинуваченнями: Руслан Зейтуллаєв (23 січня 2015 року), Нурі Прімов (23 січня 2015 року), Рустем Ваїтов (23 січня 2015 року), Ферат Сайфуллаєв (2 квітня 2015 року), а також Емір-Усеїн Куку, Енвер Бекіров, Муслім Алієв і Вадим Сірук (усі - 11 лютого 2016 року). Одночасно, у катівнях ФСБ в тимчасово окупованому Росією Криму, далі перебувають заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз (з 29 січня 2015 року), активісти кримськотатарського національного руху Алі Асанов (15 квітня 2015 року) і Мустафа Дегерменджі (7 травня 2015 року)", - зазначив голова Меджлісу.

Нагадаємо, 13 квітня Поклонська оприлюднила припис призупинити діяльність Меджлісу кримських татар. Рішення діятиме до винесення ухвали "Верховного суду Криму" у позові Поклонської про заборону Меджлісу.

На початку березня у "Верховному суді Криму" почався розгляд позову про визнання громадського об'єднання "Меджліс кримсько-татарського народу" екстремістською організацією і його заборону.

Меджліс - виконавчий орган курултаю, національний з'їзд, вищий представницький повноважний орган кримськотатарського народу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram