ГоловнаСуспільствоЖиття

Голова ЧАЕС пообіцяв закінчити спорудження безпечного конфайнменту до кінця року

У 2017-му укриття і сховище для відпрацьованого ядерного палива введуть в експлуатацію

Голова ЧАЕС пообіцяв закінчити спорудження безпечного конфайнменту до кінця року
Фото: Макс Требухов

Роботи зі спорудження над зруйнованим 4-м енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) нового укриття і сухого сховища для відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП-2) завершать до кінця року.

Про це повідомив журналістів голова ЧАЕС Ігор Грамоткін, повідомляє УНІАН.

"Фактично всі проекти на Чорнобильській АЕС увійшли в завершальну фазу. Цього року ми закінчуємо всі роботи зі спорудження нового безпечного конфайнмента. Сподіваємося, що наприкінці року нам удасться встановити нову захисну споруду на четвертий енергоблок", - сказав Грамоткін.

Також він зазначив, що до кінця року заплановано завершити всі роботи зі спорудження ССВЯП-2, у якому будуть зберігати ядерне паливо з 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС.

Після проведення всіх необхідних випробувань 2017 року ці об'єкти введуть в експлуатацію. Тож, за словами Грамоткіна, у 2016 році закінчиться активна фаза виведення з експлуатації ЧАЕС, і з наступного року почнеться фаза остаточного закриття і консервації.

Нагадаємо, у квітні 2015-го країни "Великої сімки" (Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Великобританія і США) і Європейська комісія виділили 165 млн євро на будівництво конфайнмента (об'єкт "Укриття") на Чорнобильській атомній електростанції.

Новий безпечний конфайнмент, який має 110 м заввишки, 165 м завдовжки, 260 м ушир і важить понад 30 тис. тонн, є найбільшою пересувною наземною спорудою в історії. Його будівництво триває з 2010 року на очищеній ділянці.

Раніше заступник керівника проекту з будівництва конфайнмента Віктор Залізецький заявив, що із загальної вартості 1,4 млрд євро бракує близько 500 млн.

Як повідомляли, Фінляндія вирішила виділити ще 2 млн євро на будівництво нового безпечного конфайнмента на ЧАЕС. Ще 1 млн євро виділить Казахстан.

Європейська комісія раніше заявляла про рішення виділити 70 млн євро на спорудження саркофага на ЧАЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram