ГоловнаПолітика

В Європарламенті домовилися створити комісію з розслідування офшорного скандалу

Основними завданнями комісії повинна стати боротьба з відмиванням грошей і ухиленням від сплати податків

В Європарламенті домовилися створити комісію з розслідування офшорного скандалу
Фото: EPA/UPG

В Європарламенті буде створено спеціальну комісію з розслідування офшорного скандалу, що розгорівся після публікації "панамських досьє". Про це домовилася більшість голів представлених у парламенті фракцій, повідомляє DW.

Наступним кроком має стати заплановане на 4 травня визначення чіткого кола повноважень комісії, після чого вона офіційно зможе приступити до роботи. Для цього під час голосування необхідна підтримка 188 депутатів.

Як заявив депутат від Вільної демократичної партії Німеччини Міхаель Тойрер, у населення не повинно складатися враження, що махінації політиків державного рівня, відомих спортсменів і великих банків залишаться безкарними. Основними завданнями комісії повинна стати боротьба з відмиванням грошей і ухиленням від сплати податків.

"Скандал показав, що наразі ми знаємо лише про малу частку податкових махінацій", - зауважив співголова фракції "зелених" у Європарламенті Філіп Ламбертс. На його думку, теперішні норми, що стосуються відмивання грошей, застосовують в Європі непослідовно. Необхідно невідкладно прояснити, хто конкретно в країнах ЄС і європейських організаціях несе за це відповідальність, вважає Ламбертс.

Нагадаємо, 3 квітня Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) спільно з Організацією з інформування про організовану злочинність і корупцію (OCCRP) опублікував масштабне розслідування, засноване на документах панамського реєстратора офшорів Mossack Fonseca. Ці документи невідоме джерело передало німецькій газеті Suddeutsche Zeitung. Журналісти знайшли інформацію про офшори багатьох відомих спортсменів, зірок кіно та політиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram