ГоловнаПолітика

Нардеп від БПП закликає підтримати створення ТСК на тему Гонтаревої і російських банків

Частка активів українських банків значно скоротилася, а російських подвоїлася, стверджує парламентарій.

Нардеп від БПП закликає підтримати створення ТСК на тему Гонтаревої і російських банків
Сергей Рудык

Верховна Рада повинна розібратися в мотивах голови НБУ Валерії Гонтаревої, політика якої посприяла зростанню впливу російських банків в Україні. Про це заявив народний депутат фракції БПП Сергій Рудик, коментуючи ініціативу групи народних депутатів про створення тимчасової слідчої комісії ВРУ (ТСК) для розслідування причин підтримки російських банків в Україні керівництвом НБУ, пише "Главком".

«Я підтримую таку ініціативу в частині суттєвого скорочення банківських активів українського походження і, навпаки, введення в Україну російських банків. Цифри, які є в моєму розпорядженні і про які я можу сьогодні сказати - менш ніж за півтора року частка активів українських банків значно скоротилася, а російських побільшала удвічі. Тенденція однозначно неправильна, особливо в умовах війни», - заявив Рудик.

Нардеп також зазначив, що парламентським ТСК часто бракує повноважень для всебічного вивчення суспільно значущих проблем. «Вони (ТСК. - Ред.) повинні мати більше повноважень, ніж є сьогодні, щоб їх запити та звернення було обов'язковими для надання відповідних відповідей можновладних чиновників», - зазначив парламентарій.

Раніше депутати Михайло Головко й Олег Осуховський ініціювали створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування дій голови Нацбанку Валерії Гонтаревої, спрямованих на підтримку російських банків. За словами нардепів, політика Гонтаревої загрожує національній безпеці України, оскільки значний вплив російських банків в Україні дозволяє країні-агресору контролювати стратегічні українські підприємства і впливати на курс національної валюти.

Про зв'язок Валерії Гонтаревої з російськими державними банками свідчать документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca. Як з'ясувалося, до переходу в Нацбанк Гонтарева вела спільний бізнес із заступником голови російського державного «Внешторгбанка» (ВТБ) Юрієм Соловйовим. Після введення секторальних санкції США і ЄС проти РФ Гонтарева і Соловйов формально розірвали відносини. Водночас у панамських документах сказано, що ВТБ надав структурам Гонтаревої кредит на 10 мільйонів доларів.

На початку квітня 2016 року Юрія Соловйова призначили заступником голови наглядової ради дочірнього банку ВТБ в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram