ГоловнаСвіт

Ізраїль визнав, що завдає авіаударів по Сирії

Ізраїльська повітряна операція в Сирії спрямована проти шиїтського руху "Хезболла".

Ізраїль визнав, що завдає авіаударів по Сирії
Биньямин Нетаньяху
Фото: Биньямин Нетаньяху

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху вперше визнав, що ізраїльська авіація завдала десятків авіаударів по території Сирії, щоб запобігти можливим постачанням озброєння бійцям радикального ліванського шиїтського руху "Хезболла".

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Як зазначає агентство, хоча Ізраїль формально залишався нейтральним у сирійському конфлікті, єврейська держава часто обіцяла запобігати постачанню новітнього озброєння підтримуваним Іраном угрупованням шиїтів, при цьому не підтверджувала повідомлення про конкретні повітряні операції.

"Ми діємо, коли діяти необхідно, в тому числі і тут, за кордоном, десятки авіаударів покликані перешкодити "Хезболлі" отримати доступ до зброї, що змінює перебіг гри", - заявив Нетаньяху, виступаючи перед ізраїльськими військами на території Голанських висот, недалеко від кордону із Сирією.

Прем'єр-міністр Ізраїлю не уточнив, яких саме ударів Ізраїль завдав у Сирії. Він також не розкрив тривалість операції й інші деталі.

Ізраїль привітав припинення бойових дій у Сирії в лютому, однак дав зрозуміти, що залишає за собою право завдати авіаударів у разі загрози від "Хезболли", яка контролює території південного Лівану і бійці котрої пов'язані з президентом Сирії Башаром Асадом.

Востаннє Ізраїль боровся з "Хезболлою" під час війни в Лівані 2006 року, і з тих пір ізраїльські війська зміцнили свої позиції на кордоні з Ліваном. За даними ізраїльського військового керівництва, в укріпленнях "Хезболли" на півдні Лівану розміщені десятки тисяч ракет, які потенційно можуть бути використані проти Ізраїлю. ЦАХАЛ також побоюється, що, направивши бійців у Сирію, ліванський рух набуває цінний бойовий досвід, що також не на руку Ізраїлю.

Нагадаємо, на початку березня країни Перської затоки оголосили "Хезболлу" терористичною організацією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram