ГоловнаПолітика

Процес формування нового уряду може затягнутися, - президент Інституту Горшеніна

Єдиний варіант проголосувати всі досягнуті раніше угоди - голосувати так званим "пакетом"

Процес формування нового уряду може затягнутися, - президент Інституту Горшеніна
Фото: EPA/UPG

Для формування нової коаліції і призначення уряду може знадобитися значно більше часу, ніж очікували ініціатори цих процесів.

Про це заявив LB.ua президент Інституту Горшеніна Вадим Омельченко, коментуючи ситуацію навколо коаліційної угоди.

"Уявіть собі, щоб створити нову коаліцію необхідно зафіксувати персональні заяви 226 депутатів про входження в коаліцію. Потім необхідно проголосувати досягнуті раніше угоди, а саме:

  • постанову ВР про скасування постанови про недовіру уряду Яценюка;
  • постанову про відставку Яценюка;
  • призначення Гройсмана прем'єр-міністром;
  • персональний склад уряду;
  • зміни до закону про прокуратуру для призначення Юрія Луценка генеральним прокурором;
  • за призначення генеральним прокурором Луценка;
  • за нове керівництво ВР і комітетів.

Єдиний варіант зібрати голоси під усе це - голосувати так званим "пакетом". Це хоч якось може вберегти від несумлінної поведінки партнерів при послідовному голосуванні, - упевнений Вадим Омельченко. - Голосувати по черзі - шансів небагато, адже знаходити 226 голосів під кожне рішення складніше і дорожче".

За словами президента Інституту Горшеніна, той, хто думав втілити цю еклектичну конструкцію в життя, має еклектику в голові.

"Навіть просте перерахування зазначених вище факторів індукує простий висновок: у ситуації, що склалася, може виявитися так, що діючому прем'єру, схоже, доведеться помучитися до позачергових виборів і нової коаліціади. Але ж до перерахованого списку умов варто додати збереження на посаді міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, а цього боїться значна частина БПП, зміну керівництва держкомпаній і збереження преференцій для олігархів", - зазначив Вадим Омельченко.

"Так буде до тих пір, поки політичний процес у розумінні українських еліт буде залишатися процесом боротьби за управління корупційною вертикаллю. Цієї головної, ментальної "реформи в головах" ми поки що не спостерігаємо", - зазначив президент Інституту Горшеніна.

Нагадаємо, Яценюк заявив про свою відставку в неділю, 10 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram