ГоловнаПолітика

Прокуратура Австрії закрила справу проти Ложкіна та Курченка

Генпрокуратура не надала інформації, яка підтверджувала би відмивання коштів, отриманих у незаконний спосіб

Прокуратура Австрії закрила справу проти Ложкіна та Курченка
Сергей Курченко
Фото: metalist.ua

Австрійська спеціалізована прокуратура, яка розслідує економічні злочини і випадки корупції, здійснювала перевірку за підозрою у відмиванні грошей стосовно Бориса Ложкіна і фігуранта списку санкцій ЄС Сергія Курченка, повідомляє  DW.

Ідеться про 130 млн євро, перерахованих 2013 року офшорними фірмами Курченка на рахунки офшорних фірм Ложкіна в Австрії.

За ці кошти Курченко, який входив до найближчого оточення екс-президента Віктора Януковича, купив у нинішнього голови президентської канцелярії Український медіа-холдинг, найбільшим активом якого є журнал "Кореспондент".

2014 року австрійський підрозділ боротьби з відмиванням грошей звернувся до антикорупційної прокуратури, зазначивши, що переказ 130 млн євро має ознаки відмивання коштів, отриманих незаконним шляхом.

Австрійська прокуратура, втім, не змогла довести незаконність операцій Ложкіна і Курченка. Як повідомили 11 квітня в цьому відомстві, справу було закрито через відсутність інформації від української сторони, яка могла би вказувати на злочин.

Зазначають, що Віденська прокуратура зверталася до Генеральної прокуратури України, щоб перевірити, чи не мають кошти, переказані Курченком на австрійські рахунки Ложкіна, злочинного походження. Відповідь української сторони не дає підстав говорити про злочинне походження цих грошей, відзначили в австрійській прокуратурі.

Водночас відповідь української прокуратури австрійським колегам суперечить кримінальним справам, що їх порушено проти українського олігарха, який переховується від слідства в Росії. У березні стосовно Курченка було складено повідомлення про підозру "як керівника злочинної організації, яка впродовж 2013 року і початку 2014-го вчинила тяжкі та особливо тяжкі злочини в банківській сфері".

За даними Генпрокуратури, протягом цього періоду Курченко разом з очолюваним ним організованим злочинним угрупованням заволодів коштами Національного банку України, ПАТ АБ "Укргазбанк", ПАТ "Аграрний фонд", вкладників ПАТ "Брокбізнесбанк" і ПАТ "Реал Банк" на загальну суму 5,6 млрд гривень.

Після цього угруповання олігарх, заявляють слідчі, легалізує незаконні доходи з використанням при цьому підприємств з ознаками фіктивності для прикриття злочинної діяльності.

Крім того, ще в травні 2014-го міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що компанії, що входять у холдинг Сергія Курченка СЄПЕК, за попередні два роки ввезли за фіктивними документами на територію України понад 5 млн тонн нафтопродуктів на суму 36 млрд гривень.

Зараз Курченка оголошено в міжнародний розшук. Навесні 2014 року його було внесено до списку санкцій ЄС.

Нагадаємо, голова Адміністрації президента України Борис Ложкін у 2015 році заробив 627,9 тисячі гривень, з яких зарплата становила 163 тисячі.

31 березня прокуратура Одеської області передала Генеральній прокуратурі кримінальне провадження про зловживання керівництва "Укртранснафтопродукт" при реалізації належних "Східноєвропейській паливно-енергетичній компанії" (СЄПЕК) нафтопродуктів, які за рішенням суду були арештовані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram