ГоловнаПолітика

Лещенко висунув себе в генпрокурори

Депутат перерахував свої журналістські розслідування

Лещенко висунув себе в генпрокурори
Фото: Макс Требухов

Нардеп Сергій Лещенко висунув свою кандидатуру на пост генерального прокурора.

"Юрій Луценко визнав, що обговорював з президентом Порошенком своє призначення на пост генпрокурора. Але, оскільки Луценко не має юридичної освіти та стажу, то для його призначення треба буде міняти закон. Якщо так, то я теж офіційно оголошую, що готовий стати генеральним прокурором", - написав він у фейсбуці.

"У мене теж немає юридичної освіти та стажу, але я вважаю, що готовий впоратися з цією роботою. Я 14 років займався антикорупційними журналістськими розслідуваннями - і, наприклад, кримінальне провадження проти Януковича, Клюєва і Ставицького в частині присвоєння "Межигір'я" базується на моїх документах і викриттях, які я здійснив за часів Януковича, ще будучи журналістом, і які я передав слідству після Революції гідності", - нагадав Лещенко.

Він також зазначив, що на підставі його документів НАБУ відкрило кілька кримінальних проваджень проти колишнього нардепа Миколи Мартиненка.

"Я написав дві книги з викриття корупційних схем в Україні - починаючи з часів Лазаренка і закінчуючи Януковичем. Мої антикорупційні розслідування були відзначені міжнародними нагородами - норвезько-німецькою премією імені Герда Буцеріуса, премією Фундації Репортерів (Польща), премією Національного демократичного інституту США і стажуванням у Фонді підтримки демократії на стипендії імені президента Рейгана і конгресмена Фассела. Вважаю, що мій досвід і нульова толерантність до корупції допоможуть зробити з Генпрокуратури справжній незалежний орган захисту законності в Україні", - резюмував Лещенко.

Нагадаємо, що керівництво Генеральної прокуратури звернулося до президента Петра Порошенка і голови парламенту Володимира Гройсмана з відкритим листом із закликом не призначати на посаду генпрокурора людину, яка не має досвіду в системі прокуратури.

Порошенко звільнив Віктора Шокіна з посади генпрокурора 3 квітня. Наразі в.о. голови відомства є Юрій Севрук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram