ГоловнаЕкономікаБізнес

Азербайджан вирішив взяти участь у проекті "Viking"

Будівництво відсутньої ділянки підвищить значимість Азербайджану у транспортному коридорі

Азербайджан вирішив взяти участь у проекті "Viking"
Фото: container.ru

Азербайджан розглядає участь у проекті "Поїзд Viking" як можливість розширення контейнерних вантажних перевезень по міжнародному транспортному коридору "Північ-Південь", інформує портал Haqqin.

"Вантажообіг між Північною Європою та Іраном, Індією, Пакистаном і арабськими країнами високий. Будівництво відсутньої ділянки у цьому ланцюзі Астара (Азербайджан)-Казвін-Решт (Іран) підвищить значимість Азербайджану у цьому транспортному коридорі", - йдеться у повідомленні прес- служби "Азербайджанських залізниць".

Відзначимо, що поїзд комбінованого транспорту "Viking" проходить через Україну, Білорусь і Литву і з'єднує ланцюг морських контейнерних і контрейлерних ліній Балтійського регіону з аналогічною системою Чорного, Середземного і Каспійського морів. Загальна довжина його маршруту становить 1753 км. Регулярний рух поїзда комбінованого транспорту "Viking" розпочато 6 лютого 2003 року.

Поїзд "Viking" курсує за маршрутом Чорноморськ (Україна) - Мінськ (Білорусь) - Клайпеда (Литва). У складі 40 платформ з контейнерами загальною вагою до 6 тисяч тонн. Мінімальне курсування - тричі на тиждень, максимальне - двічі на день.

80% вантажів, які переміщуються в рамках проекту "Viking" - білоруські. У проекті зацікавлені також Сирія, Ліван і Туреччина.

Нагадаємо, 1 січня 2016 року президент Росії Володимир Путін підписав указ, який забороняє прямі транзитні перевезення вантажів з України в Казахстан.

4 січня Мінекономіки повідомило, що Російська Федерація повністю зупинила транзит товарів з України через свою територію. Втім, глава Федеральної митної служби Росії Андрій Бельянінов 12 січня заявив, що це неправда.

Як повідомляли 9 квітня, блокування транзиту українських вантажів триває. У Міністерство економічного розвитку і торгівлі України надходять численні звернення експортерів щодо затримання вантажів, що прямують з України транзитом через територію Російської Федерації в Азербайджан і Грузію. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram