ГоловнаЕкономікаФінанси

Bloomberg: колишній шахрай став одним із найвпливовіших банкірів у Криму

У 1990-х співвласник Генбанку двічі сидів у американській в'язниці.

Bloomberg: колишній шахрай став одним із найвпливовіших банкірів у Криму
Фото: moscow-post.com

Одним із найвпливовіших банкірів у Криму зараз є людина, двічі засуджена в США за шахрайство. Йдеться про Євгена Двоскіна, що володіє невеликим пакетом акцій Генбанку, який одним із перших вийшов на ринок Криму, пише Bloomberg.

У 1977 році, під час хвилі єврейської еміграції, він із сім'єю переїхав з Одеси в США. Тоді його звали Євген Слуцкер. Його сім'я жила в бідності в Нью-Йорку - спочатку в Бронксі, а потім у Брукліні - емігрантському районі Брайтон-Біч.

За відомостями з американських судових архівів, у 1990-х роках його двічі було засуджено і відбував термін у в'язниці за ухилення від сплати податків і шахрайство з акцизами на дизельне паливо. За словами прокурорів та інших юристів, пов'язаних із цими справами, такими шахрайськими схемами займалися здебільшого організовані злочинні групи.

У 2003 році, коли Двоскін уже повернувся в Росію, в Нью-Йорку його звинуватили в біржовому шахрайстві, скоєному наприкінці 1990-х. Більшість фігурантів справи були засуджені до тюремних термінів. Двоскін досі в розшуку в зв'язку з цією справою.

Обвинувачі припускають, що йому належала частка в брокерській конторі, через яку здійснювалися шахрайські операції, але сам він стверджує, що в нього там був тільки рахунок і до жодних протизаконних справ він не причетний.

У 2013 році Двоскін інвестував кошти в Генбанк. Зараз йому належить 7,2% банку, він займає позицію віце-президента, однак за фактом керує банком.

Видання відзначає, що серед друзів Двоскіна є Андрій Луговий, якого британська влада підозрює в отруєнні Олександра Литвиненка радіоактивним полонієм у Лондоні в 2006 році. Луговий, нині депутат Держдуми, який заперечує всі звинувачення, передав через свого помічника, що не дає коментарів про своїх друзів.

Переклад - "Открытая Россия".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram