ГоловнаПолітика

В Україні не вистачає проектів під фінансування Євросоюзу, - Томбінський

Євросоюз виділив 180 млн євро на доступні програми за останні 5 років

В Україні не вистачає проектів під фінансування Євросоюзу, - Томбінський
Архив

Європейський Союз планує запустити нові програми фінансування для України, але багато коштів можуть залишитися невикористаними, через брак відповідних українських проектів. Про це заявив голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський у Львові під час IV Форуму місцевого самоврядування, організованого Інститутом міста, повідомляє прес-служба Львівської міськради.

"Україна - це країна, яка за останні 25 років буксує в нижчій категорії. Тому потрібна стратегія, щоб вона могла увійти у вищу категорію. І самоврядування є одним з елементів такої стратегії. Можемо побачити приклад країн, в яких самоврядування було введено в пострадянський час і який це дало результат. І такі результати треба напрацьовувати у всіх містах України", - заявив Томбінський.

За словами голови представництва ЄС в Україні, потрібно приймати рішення, які презентують людей на місцях, оскільки відповідальність на локальному рівні набагато вища, ніж на центральному. Також, на думку Томбінського, потрібно вивчити досвід інших країн і використовувати "унікальну міжнародну допомогу", яку надають Україні в останні два роки. "Але все залежить від українців - наскільки ця допомога буде використана. Не можна допомагати тому, хто не працює або працює погано", - підкреслив він.

Томбінський зазначив, що потрібні такі елементи, які можна втілити в життя на місцях. Для цього, на його думку, потрібно створити якийсь комітет, який буде вивчати досвід, шукати в Україні успішні проекти і поширювати їх на більш низький рівень.

"Європейський Союз допомагає Україні засобами, щоб будувати елементи такого самоврядування. Це майже 180 млн євро на доступні програми, які ми запустили за останні 5 років. Плануємо запустити нові програми, але багато коштів так і залишаться у нас, тому що немає українських проектів, на які можна використовувати ці гроші. Країні не потрібно просити додаткових грошей, тому що ті, які були надані, ще не були використані", - заявив Томбінський.

Він зазначив, що зараз ЄС у роботі з Україною намагається максимально зменшити кількість міжнародних експертів і залучити якомога більше українських експертів. "Тому що мета цього процесу - побудувати українську компетенцію управління, допомогти українським експертам використовувати український потенціал. Для цього будемо відкривати і інші проекти, давати гроші українським установам, інститутам, українському самоврядуванню, щоб воно побудувало процес, який буде працювати для України", - зазначив Томбінський.

Як повідомлялося, на початку грудня Європейська комісія вирішила виділити Україні 100 млн євро на децентралізацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram