ГоловнаПолітика

Прем'єр Нідерландів передбачив довгі переговори щодо України

Перш ніж з'явиться рішення, можливо, пройдуть місяці

Прем'єр Нідерландів передбачив довгі переговори щодо України
Марк Рютте
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, за підсумками референдуму, передбачив затяжні переговори, спрямовані на пошук компромісу в реалізації угоди про асоціацію Європейського Союзу та України.

Про це інформує DW.

"Перш ніж з'явиться рішення, пройдуть, можливо, місяці", - заявив він в п'ятницю, 8 квітня.

Водночас голова уряду Нідерландів оголосив про майбутні в середині квітня наради в парламенті країни з українського питання. Рютте зазначив, що під час парламентських засідань повинні бути взятті до уваги почуття людей, які проголосували проти ратифікації угоди.

Експерти вважають, що домовленості між Євросоюзом і Україною можуть бути реалізовані і без участі Нідерландів. Комісар ЄС із цифрової економіки та суспільства Гюнтер Еттінгер зазначив, що в угоду можуть бути внесені додаткові зміни.

Нагадаємо, референдум з питання ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС відбувся в Нідерландах 6 квітня. Остаточні підсумки голосування будуть оголошені 12 квітня, але, за попередніми даними, 61,1% проголосували проти, "за" висловилися 38%. Референдум був визнаний таким, що відбувся, оскільки був подоланий 30-процентний поріг явки.

Референдум має консультативний характер. Проте, навіть якщо припустити, що Нідерланди в результаті референдуму остаточно відмовляться ратифікувати угоду між Києвом і Брюсселем, ЄС зможе і надалі застосовувати його тимчасово, як це відбувається з 2014 року. А з 1 січня 2016 року так само тимчасово діє зона вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Євросоюзом. Остаточно угода набуває чинності після завершення процесу її ратифікації всіма членами ЄС. До цього моменту, незалежно від тривалості процесу ратифікації, буде тимчасово в дії угода про асоціацію та ЗВТ з Україною.

Нідерланди є останньою країною ЄС, яка завершила процедуру ратифікації СА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram