ГоловнаПолітика

Україна не погодиться на перегляд Угоди про асоціацію

У найближчі дні очікується розмова Порошенка і Рютте

Україна не погодиться на перегляд Угоди про асоціацію
Константин Елисеев

Україна не збирається переглядати Угоду про асоціацію, незважаючи на підсумки референдуму в Нідерландах.

Про це на брифінгу у Києві заявив заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв.

"Не треба драматизувати цю подію, оскільки вона жодним чином не впливає на темпи і якість імплементації Україною Угоди про асоціацію. Ми категорично проти перегляду цього важливого документа. Жодних змін, жодних суттєвих правок вносити в цей документ ми не збираємося. Якщо будуть зміни убік посилення і визнання перспективи членства, ми готові це розглянути. Але жодним чином це не стосується його ослаблення або ревізії", - сказав він.

Єлісєєв зазначив, що зараз Україна чекає реакції голландської влади на результати референдуму.

"Я не виключаю, що в найближчі дні відбудеться контакт між президентом України і прем'єр-міністром Нідерландів [Марком Рютте]. Але я ще раз підкреслюю: м'яч зараз на полі голландської сторони, і ми зараз очікуємо з їхнього боку пропозицій", - сказав заступник голови АП.

Нагадаємо, референдум з питання ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС відбувся в Нідерландах 6 квітня. Остаточні підсумки голосування оголосять 12 квітня, але, за попередніми даними, 61,1% проголосували проти, "за" висловилися 38%. Референдум визнано таким, що відбувся, оскільки подолано 30-процентний поріг явки.

Референдум має консультативний характер. Проте, навіть якщо припустити, що Нідерланди в результаті референдуму остаточно відмовляться ратифікувати угоду між Києвом і Брюсселем, ЄС зможе і надалі застосовувати її тимчасово, як це відбувається з 2014 року. А з 1 січня 2016 року так само тимчасово діє зона вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Євросоюзом. Остаточно угода набуде чинності після завершення процесу її ратифікації всіма членами ЄС. До цього моменту, незалежно від тривалості процесу ратифікації, буде залишатися чинною тимчасова дія Угоди про асоціацію та ЗВТ з Україною.

Нідерланди залишаються останньою країною ЄС, яка не завершила процедуру ратифікації УА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram