ГоловнаЕкономікаБізнес

ДТЕК ініціював тимчасовий мораторій за своїми боргами

Компанія Ахметова запропонувала угоду власникам бондів

ДТЕК ініціював тимчасовий мораторій за своїми боргами
Фото: Сергей Нужненко

Енергетична компанія ДТЕК Ріната Ахметова ініціювала мораторій за своїми зобов'язаннями перед інвесторами.

У п'ятницю ДТЕК оприлюднив прес-реліз на Лондонській фондовій біржі, де заявив, що не може повністю оплачувати купони за двома випусками єврооблігацій-2018 на загальну суму $910 млн.

У зв'язку з цим компанія ініціює угоду про тимчасовий мораторій і звільнення від зобов'язань (standstill) терміном до 28 жовтня цього року.

"Мета - дозволити компанії створити стабільну платформу на період, протягом якого вона прагне вести переговори зі своїми кредиторами і завершити повномасштабну реструктуризацію структури капіталу", - цитує заяву "Інтерфакс-Україна".

Нагадаємо, що в середині березня агентство Fitch знизило рейтинг DTEK Energy B.V (холдингова компанія групи ДТЕК) з рівня "С" до рівня "RD", який позначає обмежений дефолт.

Зниження пов'язане з тим, що компанія пропустила терміни платежів за низкою банківських кредитів. Сума протермінування близька до порогу у $50 млн, визначеного як умова крос-дефолту за єврооблігаціями, і цей поріг можуть перевищити у найближчі місяці.

Труднощі з погашенням кредитів ДТЕК пояснює складною ситуацією в українській енергетиці.

Кошти ДТЕК на початок лютого становили 937 млн грн ($37 млн), з яких 40% - в українських банках (в тому числі у пов'язаному банку ПУМБ), при сумі короткострокового боргу з погашенням цього року 25 млрд грн ($997 млн).

Близько 58% боргу було номіновано в доларах, 19% - у євро і 17,6% - у рублях, тоді як частка доларового прибутку складала 6%, а більшість інших доходів було в гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram