ГоловнаПолітика

Україна має посилювати обороноздатність і вступити в НАТО, - Тетерук

НАТО ще в 2014 році охарактеризував дії Москви як глобальну агресію.

Україна має посилювати обороноздатність і вступити в НАТО, - Тетерук
Фото: Макс Требухов

Для захисту свого суверенітету Україна повинна посилювати власну обороноздатність і стати членом Північноатлантичного альянсу, а не сподіватися на паперові міжнародні організації з урегулювання конфліктів.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт", полковник Андрій Тетерук, коментуючи заяву Генерального секретаря НАТО про російську військову загрозу та захист країн НАТО від неї.

"На третій рік війни ми можемо підсумувати: що працює і що не працює для реального захисту суверенітету України. Ми майже з нуля створили боєздатну армію, яка зупинила агресора і перемолола десятки російських батальйонів. Уряд різко збільшив витрати на оборону, до 113 мільярдів гривень - і війська отримали десятки тисяч одиниць додаткової техніки", - сказав він.

"А що реально зробили ОБСЄ, ООН, Рада Європи, організації з безпеки і врегулювання конфліктів, в які входять Україна і РФ? Як ці контори реально обмежили бойові дії російської армії? Ніяк. Папірці, нескінченні розмови про глибоку стурбованість і політичне врегулювання. Отже, повинні робити те, що працює: в подальшому посилювати обороноздатність України, закуповувати техніку і набирати людей у Збройні сили - на гідні зарплати, що зростатимуть щороку", - заявив Тетерук.

Другим ключовим елементом захисту суверенітету України він вважає якнайшвидший вступ у НАТО.

"Україна повинна інтегруватися в єдину справжню міжнародну організацію з безпеки - НАТО. Ми бачимо чітку різницю в реагуванні на російську загрозу між НАТО і паперовими структурами: ОБСЄ, ООН, Рада Європи тощо. НАТО відразу, вже в 2014 році, чесно охарактеризував дії Москви як глобальну агресію, - і негайно початок посилення оборони країн блоку, які межують із Росією", - зазначив народний депутат.

"У Балтії, Польщі, Румунії вже розміщені тисячі додаткових солдатів, сотні одиниць бойової техніки; додаткові авіапідрозділи (в тому числі стратегічного значення - літаки дальнього радіолокаційного виявлення AVACS). Вирішується питання про збільшення військово-морської присутності НАТО на Чорному морі. Це реальні оборонні приготування, а не демагогія про мир", - сказав Андрій Тетерук.

Приготування НАТО до оборони від Росії є системною реакцією блоку, а не ситуативною політичною згодою урядів, зазначив він.

"Для посилення оборони східних країн-членів блоку НАТО був необхідний тиск урядів цих країн. Так, деякі "старі" члени НАТО чинять опір цьому процесу, але він триває, тому що діють принципи та механізми реальної колективної безпеки. І діяли завжди! НАТО не дало розгорітися конфлікту Греції і Туреччини; спільно поборювало сомалійських піратів; успішно стримує Росію від нападу на Туреччину з Сирії. Це працює. І це спрацює для України - нової, дійсно незалежної європейської України з новим боєздатним військом", - заявив Тетерук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram