ГоловнаПолітика

Єврокомісія прокоментувала підсумки референдуму в Нідерландах

ЄС чекає на рішення голландського уряду.

Єврокомісія прокоментувала підсумки референдуму в Нідерландах

Голова Єврокомісії Жан-Клон Юнкер засмучений підсумком референдуму в Нідерландах з приводу Угоди про асоціацію ЄС і України, заявив у четвер на брифінгу в Брюсселі офіційний представник ЄК Маргаритіс Схінас.

За його словами, Угода про асоціацію буде чинною в режимі тимчасового застосування.

Схінас повідомив, що напередодні ввечері Юнкер розмовляв на цю тему з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте і головою Європарламенту Мартіном Шульцом.

"Єврокомісія бере до відома результат учорашнього референдуму про ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною. Це консультативний референдум. Внутрішні процедури ратифікації цієї угоди є питанням, яке належить до національної компетенції. Уряд Нідерландів має проаналізувати результати цього референдуму і вирішити, які дії вчинити", - повідомляє слова Схінаса "Інтерфакс-Україна".

Представник Єврокомісії нагадав, що референдум мав рекомендаційний характер, уряд Нідерландів має право дослухатися або ж ні до його результатів.

"Угоду про асоціацію ЄС-Україна було підписано. 27 держав-членів ратифікували її на цей момент. Її також ратифікував Європейський парламент. Ця угода застосовується згідно з тимчасовим порядком. І це було одностайне рішення Ради за підтримки 28 держав-членів", - нагадав Схінас.

Нагадаємо, референдум з питання ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС пройшов у Нідерландах напередодні. Остаточні підсумки голосування оголосять 12 квітня, але, за попередніми даними, 61,1% проголосували проти, "за" висловилися 38%. Референдум було визнано таким, що відбувся, оскільки було подолано 30% поріг явки.

Референдум має консультативний характер. Проте навіть якщо припустити, що Нідерланди в результаті референдуму остаточно відмовляться ратифікувати угоду між Києвом і Брюсселем, ЄС зможе і надалі застосовувати його тимчасово, як це відбувається з 2014 року. А з 1 січня 2016 року так само тимчасово діє зона вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Євросоюзом. Остаточно угода набуде чинності після завершення процесу її ратифікації всіма членами ЄС. До цього моменту, незалежно від тривалості процесу ратифікації, буде залишатися чинною тимчасова дія Угоди про асоціацію та ЗВТ з Україною.

Нідерланди залишаються останньою країною ЄС, яка не завершила процедуру ратифікації УА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram