ГоловнаСвіт

Канцелярія прем'єра Ісландії спростувала його відставку

Гюннльойгссон передав уряд у "сліпий траст".

Канцелярія прем'єра Ісландії спростувала його відставку
Сигмюндюр Гюннлейгссон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Ісландії Сигмюндюр Давид Гюннльойгссон формально не подавав у відставку через офшорний скандал. Він лише тимчасово поступився своєю посадою партійному заступникові - міністру рибальства і сільського господарства Сигурдуру Інгі Йоханнссону. З такою заявою виступила канцелярія голови кабінету міністрів Ісландії, повідомляє ТАСС.

"Прем'єр-міністр Ісландії Сигмюндюр Давид Гюннльойгссон озвучив перед парламентською групою Прогресивної партії пропозицію, щоб віце-голова партії зайняв посаду прем'єр-міністра на невизначений проміжок часу. Прем'єр-міністр не подавав у відставку і продовжить також виконувати обов'язки голови Прогресивної партії", - сказано в повідомленні.

Відповідно до встановленої процедури, прем'єр-міністра на його власне прохання від обов'язків повинен звільняти президент Ісландії. Поки що цього не сталося.

Сам Гюннльойгссон поки що не виступав з офіційними заявами, повідомлення про те, що голова кабінету міністра, йде у відставку, озвучив Йоханнссон.

Прес-служба пояснила рішення прем'єр-міністра його небажанням доводити ситуацію до дострокових виборів, що завадило б уряду закінчити низку важливих перетворень у фінансовому секторі країни, яка досі відчуває на собі наслідки банківського краху 2008 р.

У неділю, 3 квітня, Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) опублікував інформацію про те, що з 2007 р. Гюннльойгссон і його дружина володіли зареєстрованою на Британських Віргінських островах офшорною фірмою Wintris, про наявність частки в якій майбутній прем'єр не відзвітував після обрання в парламент 2009 р. Прем'єр-міністр Ісландії стверджує, що і не мусив робити це, а, крім того, лише через кілька місяців повністю передав компанію у власність дружини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram