ГоловнаЕкономікаФінанси

У банк "Хрещатик" ввели тимчасову адміністрацію

Акціонери вивели свої кошти минулого тижня.

У банк "Хрещатик" ввели тимчасову адміністрацію

Національний банк України прийняв рішення про зарахування банку "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних.

Про це сказала на прес-конференції заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

За її словами, низка підприємств акціонерів банку перевели свої кошти в інші банки, що призвело до неплатоспроможності "Хрещатика". При цьому імена несумлінних акціонерів вона не назвала.

"Суттєве зменшення ліквідності банку відбулося минулого тижня, ситуація розвивалася швидко", - сказала вона.

Заступник голови Фонду гарантування вкладів Андрій Оленчик повідомив, що в банк "годину тому" було введено тимчасову адміністрацію. Тимчасовий адміністратор - Костенко Ігор Іванович.

За словами Оленчика, 304 тис. вкладників банку, що мають депозити до 200 тис. гривень, становлять 98,7% від усіх вкладників, вони отримають свої гроші в повному обсязі. Загальна сума відшкодування вкладів - 3,8 млрд грн.

Банк "Хрещатик" спільно з київською мерією (міноритарний акціонер) випускає соціальні "Картки киянина". За словами заступника голови КМДА Геннадія Пліса, "Картки киянина" втратять свою платіжну функцію, але всі інші функції збережуть. Ці картки можна обміняти вже сьогодні на картки "Ощадбанку".

Як повідомляють у прес-релізі НБУ, раніше КМДА прийняла рішення про внесення капіталу в банк обсягом 150 млн грн. Однак ця сума повинна була надійти в капітал банку після аналогічної дії з боку мажоритарних акціонерів, які не виконали своєї частини угоди. На початку лютого "Хрещатик" отримав короткостроковий кредит на підтримку ліквідності від Національного банку в розмірі 190 млн грн під заставу ОВДП. Це єдина заборгованість, яку банк має перед регулятором.

Нагадаємо, з 1 квітня банк "Хрещатик" ввів обмеження на видачу готівки через банкомати та в касах.

Станом на 18 лютого 2016 року за даними НБУ найбільшими власниками банку були бізнесмени Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) і Київська міськдержадміністрація (25%). Банк входить до другої групи банків за класифікацією НБУ і займав 18-те місце за розмірами активів серед 130 українських банків за даними на 1 жовтня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram