ГоловнаСвіт

Президент Вірменії пригрозив визнати незалежність Карабаху

Вірменія не виключає надання армії Нагірного Карабаху прямої військової підтримки

Президент Вірменії пригрозив визнати незалежність Карабаху
Фото: haycafe.ru

Президент Вірменії Серж Саргсян заявив, що в разі активізації військових дій у Нагірному Карабасі його країна визнає його незалежність, передає  Русская служба Би-би-си.

Під час зустрічі з послами країн-членів ОБСЄ Саргсян сказав, що Вірменія як одна зі сторін підписаної в 1994 році угоди про припинення вогню продовжить виконувати взяті на себе обов'язки із забезпечення безпеки Нагірного Карабаху.

Він додав, що розпорядився підготувати договір про військову взаємодопомогу з Нагірним Карабахом, а також попередив, що подальша ескалація конфлікту може привести до широкомасштабної війни. До цього президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що його країна готова до переговорів і згодна вирішити конфлікт мирним шляхом, але не має наміру наполягати на тому, що Нагірний Карабах повинен входити до її складу.

Своєю чергою міністерство оборони Вірменії заявило, що готове до будь-якого розвитку подій і не виключає надання армії Нагірного Карабаху прямої військової підтримки в разі, якщо виникне така необхідність.

Ситуація в зоні карабахського конфлікту загострилася в ніч на суботу, 2 квітня. На лінії зіткнення невизнаної Нагірно-Карабахської Республіки й Азербайджану почалися активні бойові дії із застосуванням артилерії, бронетехніки та авіації.

Обидві сторони конфлікту назвали бої, що почалися, наймасштабнішими за останні 22 роки. Втрати, понесені противником, і Азербайджан, і Нагірний Карабах оцінюють у кілька сотень людей, однак самі такі втрати зі свого боку не підтверджують.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією почався в 1988 році через те, що населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.

У 1994 році за посередництва Москви було підписано перемир'я, яке поклало кінець активним бойовим діям у регіоні, але залишило Карабах і навколишні його райони Азербайджану під контролем вірмен.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram