ГоловнаПолітика

Шабунін: я не підтримав би Сакварелідзе на посаду генпрокурора моєї країни

Активіст вважає, що високу посаду має обіймати людина з іншими якостями

Шабунін: я не підтримав би Сакварелідзе на посаду генпрокурора моєї країни
Фото: 24tv.ua

Проведення відкритого конкурсу на посаду генерального прокурора було б найоптимальнішим варіантом для обрання незалежного від Банкової голови ГПУ.

Про це в інтерв'ю Соні Кошкіній заявив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

За його словами, Адміністрація президента розглядає варіант призначення на місце Віктора Шокіна одного з його заступників - Юрія Севрука або Юрія Столярчука. І це той сценарій, який активісти Центру протидії намагаються не допустити.

Разом з тим сам Шабунін не зміг відповісти, кого вважає гідним кандидатом на крісло генпрокурора, але виступив категорично проти Давида Сакварелідзе. На його думку, колишній заступник генпрокурора, звільнений минулого тижня, вже спізнився з відкритою конфронтацією проти ГПУ.

"Я хотів би бачити (на посаді генпрокурора - С.К.) людину з іншими якостями та іншими результатами, скажімо так. Єдиний критерій ефективності - результат. А виправдань, чому його немає, може бути скільки завгодно", - зазначив Шабунін.

"Я з великою повагою ставлюся до місцевих результатів, але Генеральна прокуратура і посада генерального прокурора в цій системі координат - це трохи більше, ніж ефективна робота на рівні місцевої прокуратури", - додав також він.

При цьому громадський активіст вважає, що реформа місцевої прокуратури була повністю провалена - "за підсумками конкурсу нуль нових людей очолили місцеві прокуратури". І провина за це, вважає Шабунін лежить на Сакварелідзе.

"Це хороша дискусія. Вона почалася ще в той час, коли він був одним із лобістів закону про зміни в прокуратурі, де була прописана процедура вибору місцевих прокурорів. Відповідно до неї, рішення про перемогу в конкурсі визначає конкурсна комісія з семи осіб: четверо - від Генпрокуратури, троє - від парламенту. У мене було до нього (Сакварелідзе - С.К.) одне питання: «Давиде, з чого ти взяв, що чотири людини від Генпрокуратури не будуть генпрокурорськими?» Він сказав: «Я точно гарантую, що це будуть нормальні люди»", - розповів Шабунін.

"Я б не підтримав Давида, при всій повазі до нього, на посаду генерального прокурора моєї країни", - резюмував він.

Докладніше читайте в повному тексті інтерв'ю "Віталій Шабунін: «З політичної точки зору, Порошенко - ворог страшніший за Януковича»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram