ГоловнаСвіт

ЗМІ повідомили про найбільший "злив" в історії журналістики

До рук журналістів потрапили 11,5 млн документів про панамські офшори

ЗМІ повідомили про найбільший "злив" в історії журналістики

Німецька газета Süddeutsche Zeitung заявила, що близько року тому анонімне джерело надіслало до редакції зашифровані внутрішні документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, яка торгує офшорними фірмами. Такі компанії-пустушки призначені для приховування бізнес-угод.

Усього до рук SZ потрапило близько 2,6 терабайти даних, близько 11,5 млн документів, що охоплюють період з 1970 рік по весну 2016 року.

Матеріали, отримані в результаті витоку, розкривають таємні офшорні компанії, які світові диктатори, бізнес-магнати і злочинці використовують для приховування статків, ухилення від податків і шахрайських операцій.

"Злив" отримав назву "Панамські документи". У них є інформація про колишнього прем'єра України Павла Лазаренка, президента України Петра Порошенка, президента Росії Володимира Путіна, власника KyivPost Мохаммада Захура та велику кількість інших осіб.

До дослідження інформації залучили Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центр по дослідженню корупції і організованої злочинності (OCCRP). У цілому з документами весь рік працювали близько 400 осіб з 80 країн світу, в тому числі з Guardian і BBC (Великобританія), Le Monde (Францій), La Nación (Аргентина), NDR і WDR (Німеччина).

Розслідування публікуються на різних сайтах, в тому числі на ISIJ, OCCRP, "Новой газете", Süddeutsche Zeitung.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram