ГоловнаПолітика

Деканоїдзе закликала провести засідання РНБО з приводу бурштину

Поліція створила оперативний штаб з 150 осіб.

Деканоїдзе закликала провести засідання РНБО з приводу бурштину
Фото: www.mvs.gov.ua

Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе попросила провести засідання Ради національної безпеки і оборони, присвячене проблемі нелегального видобутку бурштину.

"Щоб вирішити цю проблему раз і назавжди - потрібен системний підхід. Державна стратегія - як припинити довільний старательський промисел і направити багатомільйонні фінансові потоки від видобутку каменю не в чиюсь кишеню, а в державну скарбницю. Розробити стратегічний план, прийняти сучасну законодавчу базу. Потрібно перекрити нелегальні канали вивозу бурштину за кордон. Це дасть можливість виключити всі політичні інтереси й амбіції з його видобутку. Я звертаюся до вищого керівництва країни з проханням негайно скликати розширене засідання Ради національної безпеки і оборони, щоб почати напрацювання комплексного плану", - написала Деканоїдзе у фейсбуці.

Так вона відреагувала на сутички старателів із поліцією в Сарненському районі Рівненської області, після яких 10 співробітників правоохоронних органів потрапили в лікарню.

"Ситуація непроста і вимагає негайних системних рішень. У тому числі й кадрових. Тільки-но я підписала доручення про створення оперативного штабу. До нього увійдуть представники блоку громадської безпеки Нацполіції, кримінального блоку, патрульної служби - загальною чисельністю 150 осіб. Завтра на місце виїжджають члени оперативного штабу. Спільно з представниками Генпрокуратури, СБУ і ОДА вони повинні вивчити ситуацію і напрацювати комплекс оперативно-профілактичних заходів - на випадок виникнення можливих конфліктних ситуацій", - повідомила голова поліції.

Нагадаємо, 30 березня на засіданні правоохоронного комітету Верховної Ради прозвучала доповідь нардепа Ігоря Мосійчука, в якій він звинуватив у кришуванні видобутку бурштину вище керівництво області Рівненської області.

У середині березня голова Рівненської обласної державної адміністрації Віталій Чугунніков звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням ввести в північні райони області війська Нацгвардії, щоб зупинити незаконний видобуток бурштину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram