ГоловнаПолітика

Томенко і Фірсов оскаржили позбавлення депутатських мандатів у ВАСУ (оновлено)

Депутат просить визнати рішення з'їзду БПП недійсним

Томенко і Фірсов оскаржили позбавлення депутатських мандатів у ВАСУ (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

Колишній народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Микола Томенко направив позов до Вищого адміністративного суду України щодо позбавлення його депутатського мандата.

Про це повідомляє офіційний сайт політика.

У позовній заяві йдеться про визнання неправомірними скасування рішення ХІІ позачергового з'їзду "БПП" від 25 березня "Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Миколи Томенка".

Позивач звертає увагу на те, що відповідно до ч. 5 ст. 81 Конституції "в разі невходження народного депутата, обраного від політичної партії до складу депутатської фракції цієї політичної партії або виходу його із складу такої фракції, його повноваження припиняються достроково на підставі закону за рішенням вищого керівного органу відповідної політичної партії з дня прийняття такого рішення".

"Таким чином, цією нормою встановлюється обов'язкова передумова дострокового припинення повноважень народного депутата у зв'язку з його виходом з фракції - наявність закону. При відсутності відповідного закону рішення з'їзду партії є недостатньою підставою для дострокового припинення повноважень народного депутата", - наголошується в повідомленні.

Томенко також приводить висновки Венеціанської комісії, в яких наголошується, що "обов'язковість членства народного депутата в парламентській фракції або блоці порушує незалежність депутата і може вважатися неконституційною, беручи до уваги те, що члени парламенту повинні представляти весь народ, а не партії, до яких належать".

За його словами, рішення про позбавлення його депутатського мандата не відповідає ч. 5 ст. 81 Конституції і підлягає скасуванню. Крім того, Томенко розраховує на успішне завершення цієї справи вже в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

"Ми розуміємо, що в цьому випадку йдеться про тривалий судовий процес, який закінчиться рішенням ЄСПЛ ... Але ганебний прецедент, коли політика домінує над правом, повинен бути виправлений, щоб всі розуміли, що народний депутат повинен відстоювати свої передвиборні обіцянки і служити народу", - зауважив Томенко.

Оновлення. Єгор Фірсов заявив, що також має намір подати аналогічний позов у ВАСУ.

"У понеділок 4 квітня подаю позов у ВАСУ. Буду оскаржувати рішення з'їзду БПП, рішення ЦВК і постанову Гройсмана. Всі три рішення суперечать закону і здоровому глузду, ми готові це довести", - написав він у Фейсбуці.

Нагадаємо, Томенко вийшов з фракції БПП 23 лютого. Хоча про свій вихід з БПП він заявив ще 25 грудня 2015 роки після прийняття Радою бюджету на 2016 рік.

28 березня ЦВК визнав рішення про позбавлення мандатів Томенка, а також нардепа Єгора Фірсова, які були обрані за списком БПП, але вийшли з фракції, і зареєстрував замість них Олександра Бригинця та Дмитра Білоцерківця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram