ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія знизила ціну на газ для України до $180

Європейський газ все одно коштує менше

Росія знизила ціну на газ для України до $180
Фото: moskva-tr.gazprom.ru

Ціна на російський газ для України у другому кварталі становитиме менш ніж $180 за тисячу кубометрів, при тому що в першому кварталі вона була на рівні близько $230 (без знижки).

"Зараз ціна, яка формується, - нижча ніж $180 за тис. кубометрів, вона конкурентоспроможна, немає сенсу надавати знижки і підписувати додаткові угоди. Контракт діє до 2019 року, ціни низькі, вони ринкові", - цитує главу Міненерго РФ Олександра Новака "Интерфакс".

Незважаючи на зниження ціни, "Нафтогаз України" вчора заявив, що не планує відновлювати закупівлю газу у ВАТ "Газпром" з 1 квітня 2016 року. Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин в інтерв'ю "РИА Новости" пояснив, що ринкова ціна зараз значно нижча ніж 180 доларів за тисячу кубометрів.

"Зараз Україна може купувати в Європі газ приблизно по 170 доларів за тисячу кубометрів, тоді як Росія пропонує нам по 185 доларів з 1 квітня. Нам вигідніше купувати в Європі, адже існують ще питання прокачування і транспортування. Наші сховища знаходяться на заході країни, і з Росії нам паливо треба прокачати ще через всю Україну", - заявив міністр.

Нагадаємо, що на перший квартал Росія надала Україні 18-доларову знижку на газ, проте навіть за ціною 212 доларів "Нафтогаз" не закупив жодного кубометра. Без російського газу країна обходиться вже понад 120 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram