ГоловнаПолітика

Витрати на оборону і зарплати військових повинні рости щорічно, - Тетерук

Потреба обумовлена не тільки війною, а й важким недофінансуванням армії в довоєнні роки.

Витрати на оборону і зарплати військових повинні рости щорічно, - Тетерук
Фото: Макс Требухов

Для кадрового оновлення Збройних Сил витрати на оборону і зарплати військовослужбовців повинні щорічно збільшуватися такими темпами, як це два роки робить Кабмін Арсенія Яценюка.

Про це заявив народний депутат фракції «Народний фронт», полковник Андрій Тетерук, коментуючи кампанію Міністерства оборони із залучення молоді на військову службу за контрактом.

"Уряд Яценюка збільшив бюджетні витрати на оборону - з близько 40 мільярдів гривень у 2014-му році до 113 мільярдів цього року. Зарплата лейтенанта на фронті з 2016 року зросла вдвічі - до 13700 грн. Але це не вічний подвиг, а темп, який необхідно тримати щорічно протягом найближчих років. Принаймні допоки в нас іде війна - а отже, й інфляція", - зазначив Тетерук.

Тільки подальше зростання зарплат і інших витрат, вважає народний депутат, дозволить повноцінно укомплектувати Збройні Сили України молодими освіченими кадрами.

"Зарплатою солдата-контрактника в 4000-12000 гривень Кабмін уже створив потужний матеріальний стимул для залучення молоді на посади десантників, танкістів, матросів. Але це лише перший етап необхідного оновлення армії. Тепер Повітряним Силам, Генштабу, розвідці потрібні інженери та "айтішники" з дипломами київського політеху. Люди, які зможуть обслуговувати зенітно-ракетні комплекси, комп'ютеризовані системи управління та зв'язку; обробляти дані супутникової і радіоелектронної розвідки. А на такі молоді кадри полює бізнес, причому і в країнах Євросоюзу", - сказав Андрій Тетерук.

Потреба в подальшому значному зростанні оборонних витрат, зазначив він, обумовлена не тільки війною, а й важким недофінансуванням армії в довоєнні роки.

"Неспеціаліст скаже: куди вже далі збільшувати оборонні витрати, якщо Яценюк вже довів їх до 5% від валового внутрішнього продукту? Але ми зараз відновлюємо Збройні Сили, які 20 років отримували заледве 0,25% ВВП. Хижацьке скорочення попередніх років вигнало в запас тисячі унікальних вузькокваліфікованих офіцерів і працівників оборонки. Декого з них ще можна повернути - гідними зарплатами. Але фізично немає тих лейтенантів і капітанів, яких вони могли б навчати у військах ці 20 років", - пояснив Тетерук, який, нагадаємо, є кадровим військовим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram