ГоловнаПолітика

Комітет Ради рекомендував перейменувати Кіровоград у Кропивницький

У парламенті зареєстровано також варіанти Єлисаветград, Свято-Єлисавет і Інгульськ

Комітет Ради рекомендував перейменувати Кіровоград у Кропивницький
Фото: thekievtimes.ua

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендував парламенту перейменувати місто Кіровоград у Кропивницький.

Про це повідомила голова підкомітету, депутат Олена Шкрум у своєму мікроблозі Twitter.

"Комітет щойно прийняв рішення рекомендувати Раді перейменувати Кіровоград у Кропивницький. Єлисаветграда не буде", - написала Шкрум.

Оновлення. На комітеті розглядали три проекти постанови про перейменування Кіровограда: в Єлисаветград, Свято-Єлисавет і Кропивницький.

Перш за все комітет скасував попереднє своє рішення про перейменування міста в Інгульськ, оскільки ця назва викликала критику місцевих жителів.

У Свято-Єлисавет Кіровоград запропонував перейменувати народний депутат від фракції БПП Костянтин Яринич. Назву Єлисаветград запропонував дати місту нардеп від "Опоблоку" Сергій Ларін, а Кропивницький - група народних депутатів різних фракцій і груп парламенту.

Після дискусії члени комітету більшістю голосів підтримали назву Кропивницький на честь Марка Кропивницького - українського письменника, драматурга, який народився в Кіровоградській області.

Відзначимо, що Кіровоградська міськрада подала на розгляд Верховної Ради сім можливих варіантів назв для перейменування міста Кіровоград, а саме: Єлисаветград, Інгульськ, Златопіль, Кропивницький, Благомір, Ексампей і Козацький.

25 жовтня минулого року під час місцевих виборів у Кіровограді провели опитування з приводу перейменування міста. За його результатами, більшість місцевих жителів підтримали назву "Кропивницький". Але місцеві активісти та спостерігачі ставлять під сумнів результати опитування, оскільки було багато порушень. 

Нагадаємо, Кіровоград повинен бути перейменований відповідно до закону про декомунізацію, оскільки названий на честь комуністичного діяча Сергія Кірова. Раніше обговорювали два варіанти нової назви - Єлисаветград (так місто називалося до 1924 року, назва - на честь Святої Єлизавети) і Інгульськ (на честь річки в місті). Обидва варіанти викликали в Кіровограді серйозне протистояння, і в підсумку мер міста Андрій Райкович заявив, що потрібно якусь третю назву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram