ГоловнаПолітика

Юрист: Рада частково делегувала партіям виборче право

Ольга Бондаренко розкритикувала закон про "партійної диктатури".

Юрист: Рада частково делегувала партіям виборче право
Ольга Бондаренко
Фото: Макс Требухов

Закон про "партійну диктатуру", який дозволяє партіям виключати неугодних кандидатів з виборчих списків, частково відбирає виборче право в населення.

Про це сказала в Інституті Горшеніна на круглому столі "Позбавлення депутатського мандата: правова дія чи боротьба з незгодними?" Ольга Бондаренко, представник Центру правових досліджень та експертиз.

"Відповідно до закону про партійну диктатуру, після оголошення результатів виборів кандидати в депутати можуть бути виключені зі списку за рішенням з'їзду партії. Тобто можна припустити, що партійна диктатура - це безумовне право партії без участі виборців визначати, хто стане народним депутатом", - заявила вона.

Бондаренко зазначила, що українське суспільство переважно голосує за харизматичних лідерів у партії, а не за саму політичну силу. Тому закон про партійну диктатуру може спотворювати волевиявлення громадян, якщо партія буде виключати зі списку таких кандидатів.

Нагадаємо, що вже три парламентські партії скористалися законом про "партійну диктатуру" - Радикальна партія, "Самопоміч" і БПП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram