ГоловнаСуспільствоПодії

Біля Майдану почали руйнувати історичний будинок заради хмарочоса

У центрі Києва може з'явитися 42-поверховий будинок

У Києві будівельники почали розбирати старовинний будинок за адресою Грушевського, 4б, виключений з переліку об'єктів культурної спадщини за позовом забудовника - ТОВ "Грааль".

Як повідомляє кореспондент LB.ua, наразі роботи призупинено через втручання громадських активістів. Вони викликали до будинку співробітників Національної поліції, які чекають експертів Держархбудінспекції.

Фото: www.google.com.ua/maps

Фото: www.google.com.ua/maps

Будівля на Грушевського, 4б, є флігелем міської садиби Бонадурера - швейцарського підданого, який у другій половині 19 століття володів у Києві технічною конторою, що займалася облаштуванням водопроводу і каналізації. У 2003 році ТОВ "Грааль" Київська міськадміністрація визнала переможцем інвестиційного конкурсу на реконструкцію Європейської площі з будівництвом комплексу нежилих приміщень і облаштуванням підземного простору під Хрещатиком (від Майдану до Європейської площі) і під вулицею Грушевського (від Європейської площі до будинку №4). Центральним елементом проекту реконструкції було будівництво хмарочоса - офісно-готельного комплексу "Столичний" на кілька десятків поверхів.

Один із проектів забудови
Фото: http://archunion.format-maket.com.ua
Один із проектів забудови

В рамках інвестиційної угоди "Граалю" дозволили знести два будинки на вулиці Хрещатик 5а та 5д, конструктивно пов'язані з будинком на Грушевського, 4б. У зв'язку з цим компанія намагалася домогтися дозволу на демонтаж і цієї будівлі. У 2009 році Державний НДІ будівельних конструкцій визнав флігель занепалим та порекомендував знести його. Після цього "Грааль" викупив у мешканців дев'ять квартир, які залишалися там, і отримав будинок на баланс для знесення.

Однак за будинок заступилися київські активісти, і в кінцевому підсумку у жовтні 2014 року Міністерство культури внесло його в реєстр нерухомих пам'яток України.

"Грааль" вирішив оскаржити таке рішення в судовому порядку, і 28 жовтня 2015 роки йому це вдалося - Київський апеляційний адміністративний суд скасував наказ Мінкульту як ухвалене з порушенням процедури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram