ГоловнаПолітика

Фірсова і Томенка офіційно позбавили мандатів

Гройсман оголосив про припинення повноважень нардепів-бунтарів.

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман вранці у вівторок оголосив про те, що повноваження депутатів Єгора Фірсова та Миколи Томенка припинено. Їх обрали за списком Блоку Петра Порошенка, але вони вийшли з фракції. У відповідь БПП юридично спірним рішенням позбавив їх мандатів, а ЦВК це рішення визнала.

У БПП послалися на ст. 81 Конституції, яка передбачає однією з причин дострокового припинення повноважень народного депутата "невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або вихід народного депутата України зі складу такої фракції".

У Конституції, втім, також прописано, що позбавлення мандата на такій підставі можливе тільки за окремим законом, а такого закону в Україні немає.

Варто зазначити, що у вересні 2015 р. ЦВК визнала відсутність правових підстав для позбавлення мандата нардепа Артема Вітка, який вийшов з фракції Радикальної партії Олега Ляшка. З'їзд цієї партії тоді прийняв рішення припинити повноваження Вітка.

Згодом Вітко заявив, що відкличе свою заяву про вихід із фракції. Однак на сайті парламенту він досі значиться як позафракційний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram