ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк пом'якшив валютні обмеження для капіталізації банків

Постанова НБУ діє до 8 червня 2016 року включно

Нацбанк пом'якшив валютні обмеження для капіталізації банків
Фото: Макс Левин

Національний банк України полегшив частину вимог щодо валютного регулювання, що стосуються реструктуризації зовнішніх боргів і докапіталізації банків за рахунок інвалюти.

Про це йдеться в постанові "Про внесення змін до постанови правління НБУ від 03 березня 2016 року №140", опублікованій на сайті НБУ.

"Пом'якшення окремих норм комплексу тимчасових антикризових заходів сприятиме докапіталізації банків, реструктуризації зовнішніх кредитів і забезпеченню прозорого застосування норми про заборону на дострокове погашення резидентами зовнішніх кредитів і позик", - йдеться в повідомленні.

Ця постанова пом'якшує норми, що стосуються проведення операцій за зовнішніми кредитами/позиками. Дія заборони на дострокове погашення зовнішніх кредитів-позик не стосуватиметься внесення змін до договору щодо періодичності сплати відсотків або перенесення дати їх виплати не більш ніж на 180 днів. Також доповнює перелік винятків з цієї заборони випадком, коли відбувається дострокове погашення кредиту, позики, наданих за участю іноземних експортно-кредитних агентств.

Крім того, дозволяється використання інвестиційних рахунків нерезидентів-інвесторів для зарахування сум, що заборгував такому нерезиденту, уповноважений банк за окремою валютною операцією.

Дозвіл буде діяти, якщо одночасно виконуються такі вимоги: уповноважений банк є власником індивідуальної ліцензії на переказування іноземної валюти за межі України для проведення окремої валютної операції; кошти перераховуються на інвестиційний рахунок нерезидента-отримувача в межах сум і термінів, дозволених індивідуальною ліцензією; кошти з інвестиційного рахунку будуть використані виключно на цілі збільшення капіталу банку.

Прийняті зміни покликані полегшити резидентам здійснення реструктуризації зовнішніх кредитів, позик (зокрема тих, що надані за участю іноземних експортно-кредитних агентств); сприяти виконанню програм капіталізації тих уповноважених банків, що мають заборгованість перед нерезидентом з окремої валютної операції (у зв'язку з введенням тимчасових обмежень на переказ коштів за межі України на підставі індивідуальних ліцензій).

Постанова набирає чинності 26 березня і діє до 8 червня 2016 року включно.

"Однак незалежно від термінів дії постанови, НБУ планує і надалі продовжувати поступову лібералізацію валютного регулювання, якщо цьому сприятиме стан валютного ринку і української економіки загалом", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, з 5 березня Нацбанк підвищив ліміт на продаж валюти населенню з 3000 до 6000 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram