ГоловнаПолітика

"Наш край" звинуватив Яценюка у змові з газовими олігархами

У партії вважають, що діяльність Кабміну повинні розслідувати силові органи.

"Наш край" звинуватив Яценюка у змові з газовими олігархами
Фото: moyavoda.com

Підвищення норми споживання газу для сімей, які не мають лічильників, є наслідком змови уряду й олігархів для отримання додаткових коштів від людей. Про це сьогодні заявив співголова партії «Наш край» Олександр Мазурчак, коментуючи заяву прем'єра про підвищення норми споживання газу для сімей, які не мають лічильників. Кабмін слід відправити не у відставку, а до слідчих - давати показання.

На його переконання, уряд зі самого початку приймав рішення із заниженими показниками споживання газу, граючи таким чином у «піддавки» з олігархічними структурами, які захопили ринок постачання газу населенню в Україні. «Звичайно, Яценюк може довести, що мова йшла тільки про непрорахованість ухваленого наприкінці квітня 2015 року рішення. Тобто про злочинну недбалість», - заявив Олександр Мазурчак.

Він зазначив, що, програвши судовий процес постачальникам газу населенню, Кабмін планує підвищити норми споживання газу, що підлягають оплаті за відсутності лічильника. «В останній заяві Яценюк каже про підвищення цих норм з 3 до 4,4 куб. м і називає останній показник розрахованим Міністерством енергетики та вугільної промисловості і НКРЕКП. Тож навіть якщо задум уряду вдасться і нове постанова не буде знову скасоване судом, людям нарахують борги», - зазначив він.

За його словами, в разі набуття чинності нової урядової постанови, при споживанні газу без лічильника за кожного, хто зареєстрований у квартирі, доведеться додатково сплатити від 142 до 427 гривень. Відповідно, сім'я з 4 осіб матиме борг від 570 до 1710 грн. «Це не набагато менше, ніж вимагають газовики», - зазначив Олександр Мазурчак.

Партія «Наш край» зазначає, що в будь-якому разі дії посадових осіб повинні отримати належну правову оцінку відповідних органів: Національного антикорупційного бюро, Генпрокуратури і Державної фінансової інспекції. «Через непродумані рішення уряду мільйони українських сімей додатково повинні заплатити величезні суми раптово виниклого боргу. Люди не повинні зазнавати втрат через рішення уряду. Крім того, отримувачам субсидій його повинні компенсувати з бюджету. Все це, за сукупністю, слід розслідувати», - повідомив співголова партії.

У зв'язку із цим партія звертається до відповідних органів з вимогою почати розслідування змови керівництва уряду і олігархів. «Упевнені, чиновники повинні не тільки йти у відставку, а й, у разі вчинення злочину, нести відповідальність відповідно до законодавства України, в тому числі кримінальну», - підсумував Олександр Мазурчак.

Нагадаємо, 29 квітня 2015 року Кабмін прийняв Постанову №237 про зменшення вдвічі норм споживання газу за відсутності лічильника. Зокрема сім'ям, які користуються газовими плитами і мають централізоване гаряче водопостачання, норматив знизили з 6 до 3 куб. м газу на місяць на одну людину. Для домогосподарств, які використовують газові плити, водонагрівачі, норматив знизили з 18 до 9 куб. м.

Постанову оскаржили в судах. 28 січня 2016 року Вищий адміністративний суд скасував її. Відповідно, норми споживання було повернуто до рівня, який був чинним до 29 квітня 2015 р. У березні платіжки за газ надходять уже на підставі повернутих норм. Ба більше, очікується, що газовики будуть вимагати оплатити різницю між заниженою нормою і чинною відповідно до постанови суду за весь період, коли застосовувалася постанова Кабміну, - з травня 2015 року по січень 2016 року, тобто за 9 місяців.

23 березня, під час засідання КМУ, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував уряду, незважаючи на те, що вища судова інстанція скасувала попереднє урядове рішення, за негайною процедурою прийняти постанову, якою встановити норматив у 4,4 куб. м на людину в місяць для домогосподарств тільки з газовою плитою і 14 кубометрів на людину в місяць з газовою плитою і колонкою.

Уряд також дав протокольне доручення Міністерству енергетики та вугільної промисловості України протягом тижня розробити і затвердити порядок перерахунку нормативів споживання газу за період дії скасованої судом постанови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram