ГоловнаСвіт

Спецслужба Киргизстану заявила про підготовку перевороту опозицією

Через економічний спад у Киригзстані зростає суспільне невдоволення.

Спецслужба Киргизстану заявила про підготовку перевороту опозицією
Кыргызстан
Фото: russkg.ru

Кілька опозиційних політиків Киргизстану планували організувати масові заворушення в колишній радянській республіці, щоб змістити з посади президента Алмазбека Атамбаєва.

Про це повідомив киргизький Державний комітет національної безпеки (ДКНБ) з посиланням на аудіозаписи, які спецслужби вважають справжніми, повідомляє агентство Рейтер.

"Аудіозаписи розмов групи осіб, що з'явилися в мережі інтернет свідчать про наміри з дестабілізації ситуації в країні з подальшою реалізацією планів захоплення влади. Це підтверджують наявні в ДКНБ аудіозаписи", - йдеться в повідомленні.

ДКНБ отримав аудіозаписи в рамках розслідування кримінальної справи і з санкції суду.

"Слідство триває", - повідомили спецслужби, не надавши подальших коментарів.

Киргизія з населенням майже шість мільйонів людей є єдиною в Центральній Азії парламентською демократією і пережила дві революції, що змусила втікати президентів - двох попередників Атамбаєва: Аскара Акаєва в 2005 році та Курманбека Бакієва у 2010 році.

У повідомленні не називаються імена людей, які готували масові заворушення у всіх регіонах Киргизії.

Місцеві ЗМІ назвали імена політиків, які фігурують в аудіозаписах, викладених в інтернеті, але ніхто з них не давав коментарів.

Один із лідерів опозиції - Азімбек Бекназаров - раніше оголосив про плани провести курултай (з'їзд) прихильників 24 березня в місті Ош, проте влада може накласти заборону на мітинг.

Економіка Киргизії, на території якої розміщена російська військова авіабаза, постраждала від економічного спаду в Росії і уповільнення темпів зростання в Китаї, що веде до зростання суспільного невдоволення.

Нагадаємо, в грудні 2015 року повідомляли, що Киргизстан сподівається замінити росіянам Туреччину і Єгипет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram