ГоловнаПолітика

Москаль зажадав перевиборів Мукачівської міськради

Місцеві чиновники відмовляються фінансувати ПТУ

Москаль зажадав перевиборів Мукачівської міськради
Фото: Макс Левин

Голова Закарпатської обласної держадміністрації Геннадій Москаль направив звернення до Верховної Ради з проханням розглянути питання про дострокове припинення повноважень Мукачівської міської ради.

Про це повідомляється на офіційному сайті Москаля.

"Причина - порушення законодавства і відмова фінансувати три професійно-технічні училища в Мукачевому, як це передбачено законом про держбюджет на 2016 рік", - наголошується в повідомленні.

Москаль підкреслив, що Мукачеве залишається єдиним містом в області, в якому ПТУ не фінансуються від початку року. У результаті учні та персонал установ (близько 2,5 тис. осіб) вже третій місяць не отримують стипендій та зарплат.

"Через небажання міськради відкрити казначейські рахунки училищ стабілізаційна дотація з Кабміну в сумі понад 7 млн гривень не може бути використана хоча б для часткового погашення заборгованості перед працівниками та учнями ПТУ", - підкреслив голова ОДА.

За його словами, подальша відмова у фінансуванні може призвести до "соціального вибуху в Мукачевому і непередбачуваних наслідків".

"Обласна державна адміністрація ставить перед Радою питання про дострокове припинення повноважень Мукачівської міської ради та призначення позачергових виборів", - наголошується у зверненні Москаля.

Нагадаємо, у законі про держбюджет на 2016 рік ПТУ втратили фінансування. 4 лютого Рада це виправила, ухваливши відповідні закони.

Згодом Петро Порошенко ветував закон про виділення близько 1 млрд гривень на субвенцію місцевим бюджетам на підтримку підготовки кадрів у ПТУ. Ветувати документ запропонував Мінфін. Голова відомства Наталія Яресько казала, що перерозподіл коштів позбавить грошей звичайні школи. За її словами, натомість уряд виділить 500 млн гривень на фінансування ПТУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram