ГоловнаПолітика

Судді КС відмовилися визнати конфлікт інтересів у справі про люстрацію

Розгляд закону відновився після 5-місячної паузи

Судді КС відмовилися визнати конфлікт інтересів у справі про люстрацію
Фото: dt.ua

Конституційний Суд відмовився визнати, що шість суддів мають конфлікт інтересів під час розгляду закону "Про очищення влади" (люстрацію).

У зв'язку з цим клопотання депутатів Верховної Ради Єгора Соболєва, Леоніда Ємця та директора департаменту люстрації Міністерства юстиції Тетяни Козаченко про відвід суддів Михайла Запорожця, Наталії Шапталь, Юрія Бауліна, Михайла Гультая, Сергія Вдовиченка, Олега Сергійчука було відхилено.

За словами голови КС Юрія Бауліна, депутати у своїх клопотаннях не надали доказів наявності конфлікту інтересів у цих суддів, хоча у 2010 році вони ухвалювали рішення про скасування Конституції-2004, що призвело до узурпації влади колишнім президентом Віктором Януковичем.

Після оголошення рішення Ємець, Соболєв і Козаченко на знак протесту покинули зал засідань Конституційного Суду.

Суд продовжив засідання без них і перейшов до заслуховування пояснень представника президента в суді Ростислава Михеєнка.

Нагадаємо, подання до КС з приводу конституційності норм закону двічі подавав пленум Верховного Суду і 47 депутатів Верховної Ради. Подання об'єднали.

Конституційний Суд розпочав розгляд цього питання 16 квітня 2015 року, однак того ж дня відклав процес на невизначений період. У четвер, 22 жовтня, суд відновив розгляд справи, однак наступного дня, 23 жовтня, розгляд закону знову було відкладено на невизначений термін.

22 березня КС знову повернувся до закону про люстрацію.

Прем'єр Арсеній Яценюк раніше говорив, що діючий склад Конституційного Суду не може розглядати закон про люстрацію, тому що вісім членів суду підпадають під його дію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram