ГоловнаСвіт

Вибухи у Брюсселі: хроніка подій

У Бельгії оголошено найвищий рівень терористичної загрози

У вівторок, 22 березня, в Брюсселі прогриміли відразу чотири вибухи.

Спершу в аеропорту "Завентем". Офіційно повідомляють про 13 загиблих і 35 поранених.

За інформацією Reuters, вибухи пролунали у зоні вильоту. Відбувається евакуація пасажирів. Залізничне сполучення з аеропортом припинено.

Як уточнюють ЗМІ, один з вибухів стався поряд зі стійкою American Airlines у залі міжнародних відправлень.

Оновлення. Як пишуть бельгійські ЗМІ, аеропорт у Брюсселі закрили до нового розпорядження.

Поранених відвезли до найближчої лікарні Сен-Люк у передмісті Волюве.

Ще два вибухи сталися в метро: спершу на станції Maelbeek у районі, де розташовані будівлі органів Євросоюзу. За інформацією Euronews, другий - біля станції метро "Площа Шумана", де проживають біженці і де затримали головного підозрюваного в організації терактів у Парижі.

У зв'язку з цим брюссельське метро закрили для пасажирів.

Даних про кількість жертв наразі немає. Постраждалим надають допомогу на місці. На станціях метро працюють фахівці з розмінування.

11:15. В аеропортах Schipol, Rotterdam Eindhoven введено посилені заходи безпеки в аеропортах. В аеропорту "Шарлеруа" зібрався штаб кризових ситуацій.

У Бельгії запроваджено вищий - четвертий - рівень терористичної загрози. У зв'язку з цим припинено рух громадського транспорту, авіа- та залізничне сполучення. Громадян просять не відвідувати людні місця.

11:20. Бельгійський репортер повідомив про 10 загиблих у метро.

11:24. За даними телекомпанії VRT, вибух в аеропорту здійснив смертник.

11:28. В аеропорту "Шарль де Голь", а також у Франкфуртському і Лондонському введено підвищені заходи безпеки.

11:33. Офіційного зведення про загиблих і постраждалих ще не озвучено. Федеральний прокурор підтвердив громадському мовнику RTBF інформацію про 13 загиблих.

11:34. Президент Франції Франсуа Олланд зібрав на екстрену нараду членів уряду.

11:39. Біля будівлі Європарламенту з'явилися озброєні автоматами люди.

Фото: twitter.com/PeterMueller9

Фото: twitter.com/PeterMueller9

11:45. Телекомпанія VRT повідомила, що під час вибуху в метро загиблих немає.

11:52. Українська авіакомпанія МАУ не скасовує рейсів до Брюсселя. Про це повідомила Оксана Ожигова, прес-секретар компанії в ефірі 112 каналу.

11:54. Віце-прем'єр і міністр з питань співробітництва у галузі розвитку, цифрових, телекомунікаційних і поштових послуг Александер де Кру закликає тих, хто перебуває у Брюсселі, підтримувати зв'язок через месенджери по Wi-Fi. Місцевий провайдер надав безкоштовний доступ до своїх платних точок доступу.

11:56. У всіх установах оголошено "помаранчевий" рівень попередження: усі зустрічі скасовано, доступ в установи відкрито тільки для співробітників.

11:58. Росія відреагувала на подію у Брюсселі.

Потім Пушков усе ж додав співчуття:

12:02. Belga news agency повідомляє, що незадовго до вибухів в аеропорту почалася стрілянина, було чутно крики арабською.

12:04. Федеральний прокурор підтвердив телекомпаніям VRT і RTBF, що вибух в аеропорту здійснив терорист-смертник.

12:07. Опубліковано перше фото, зроблене відразу ж після вибуху в метро на станції Maelbeek.

Фото: twitter.com/AAhronheim

12:18 - Бельгійський кризовий центр і прем'єр-міністр Шарль Мішель закликають людей залишатися там, де вони є зараз, чи то школи, чи офіси і т.д.

12:28 - Бельгійське видання Le Soir повідомляє, що королівський палац у Брюсселі оточила поліція через повідомлення про підозрілий пакет, знайдений поблизу.

12:29 - Поліція зупинила двох осіб під загрозою застосування зброї біля однієї зі станцій метро Брюсселя.

12:30 - Франція додатково розгорне 1600 поліцейських на кордоні з Бельгією у зв'язку з терактами. Міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казньов заявив, що вкрай важливо бути пильними.

Бернар Казньов
Фото: EPA/UPG
Бернар Казньов

12:31 - Авіакомпанія Jet Airways повідомляє про те, що під час вибуху в аеропорту постраждали два члени екіпажу літака (хто саме, не уточнюють).

12:35 - У районі Маальбека вибухотехніки підірвали підозрілий предмет.

12:36 - Офіційне число загиблих в аеропорту Брюсселя - 11 осіб, повідомляє бельгійське інформаційне агентство Belga з посиланням на пожежну бригаду, ще 10 людей загинули внаслідок вибухів у метро. Водночас видання STIB повідомляє про 15 загиблих в метро Мальбек і 55 поранених, із них 10 в критичному стані.

12:37 - Після вибухів Бельгія ввела додатково 225 військових у Брюссель.

12:38 - Великобританія також посилює заходи безпеки: додаткових поліцейських розгорнуть у ключових місцях по всій країні.

12:39 - Ентоні Делос, співробітник компанії з надання послуг Swissport, повідомив інформаційне агентство AP, що перший вибух в аеропорту стався біля прилавка, де клієнти платять за зайву вагу багажу. Він і його колега також сказали, що другий вибух стався поряд із кафе Starbucks.

12:47 - Facebook активував у Брюсселі програму, яка дозволяє інформувати своїх друзів і близьких про те, що з людиною все гаразд. Її використовували після терактів у Парижі.

12:51 - Прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель дав прес-конференцію, проте точної кількості постраждалих і загиблих на ній не озвучив. Прем'єр обмежився лише словом "багато", це пояснили тим, що зараз тривають евакуаційні роботи.

Також він заявив про те, що після вибухів було розгорнуто додаткові війська. Підтвердив інформацію про те, що вибух здійснив терорист-смертник. Закликав до "спокою і солідарності" в такий "трагічний момент".

Водночас зараз він не пов'язує теракти з арештом Салаха Абдеслама (головного підозрюваного в організації терактів у Парижі, якого раніше затримали в Брюсселі), оскільки не має такої інформації.

Шарль Мішель назвав нинішній день "чорним" для Брюсселя. "Ми боялися теракту, і він стався".

13:02 - Поліція Брюсселя обшукує на вулиці людей з великими торбами і рюкзаками.

13:08 - Журналісти обурені тим фактом, що на головній площі Брюсселя немає поліції.

13:09 - Влада Німеччини посилила заходи безпеки в аеропортах, на залізничних станціях і на кордоні з Бельгією, Францією, Голландією і Люксембургом.

13:13 - Президент Франції Франсуа Олланд назвав теракт "ударом всій Європі". А мер Парижа Анн Ідальго заявила, що сьогодні Ейфелева вежа буде світитися кольорами прапора Бельгії.

13:17 - Міністр охорони здоров'я Маггі Де Блок (Maggie De Block) заявила, що в аеропорту загинули 11 людей і 81 особа поранена.

13:40 - Телефонні лінії в місті перевантажені, в тому числі і мобільні. Влада просить населення не дзвонити без потреби, щоб люди могли телефонувати в служби екстреного реагування та лікарні.

Перевантажені і транспортні артерії, особливо ті, які ведуть до аеропорту.

13:42 - Претендент на посаду президента США від Республіканської партії Дональд Трамп прокоментував теракти в Брюсселі:

"Пам'ятаєте, яким красивим і безпечним місцем був Брюссель? Уже ні, тепер це інший світ! США повинні бути пильними і розумними".

При цьому він також, як пише The Guardian, повідомив, що закрив би кордони США після теракту.

13:43 - У будівлі Єврокомісії - на знак жалоби - приспустили прапори.

13:46 - The Guardian із посиланням на бельгійських чиновників повідомляє про загибель у результаті вибухів 26 осіб, 136 поранених.

13:48 - Міністр закордонних справ Словенії Карл Ер'явец заявив, що під час вибуху в метро постраждав словенський дипломат.

13:52 - Автомат Калашникова знайшли в залі вильоту в аеропорту Завентем, повідомляє телеканал RTBF.

13:58 - Королівський палац у Брюсселі евакуювали, повідомляє телеканал RTBF. Король і королева бельгійців Філіп і Матильда вражені тим, що сталося. Вони назвали напади мерзенними і боягузливими.

14:16 - Поліція проводить обшуки будинків у Брюссельському столичному регіоні (в одному з трьох у Бельгії) у зв'язку з терактами. Влада Бельгії закликали ЗМІ не висвітлювати "поточні розслідування" терактів.

14:19 - Данія, Швеція та Фінляндія посилили заходи безпеки в аеропортах і в громадських місцях.

14:23 - Авіакомпанія American Airlines спростувала інформацію, що вибухи в аеропорту відбулися біля їхньої стійки реєстрації, про що повідомляли раніше.

14:29 - Телеканал VRT повідомив, що число жертв терактів зросло до 34 - 20 у метро і 14 в аеропорту. Офіційна статистика повідомляє про 28 жертв.

14:43 - За останніми даними, поранено 170 осіб.

14:46 - Жителі Бельгії використовують хештег #ikwillhelpen "Я хочу допомогти", пропонуючи кімнати і притулок людям, які застрягли в Брюсселі через теракти.

14:56 - Голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні розплакалася через повідомлення про теракти на прес-конференції в Йордані.

15:00 - Автомат Калашникова, який знайшли в аеропорту, лежав поруч із тілом одного з терористів, повідомляє телеканал VRT.

15:01 - Офіційний представник пожежної служби (служба термінового реагування) П'єр Меїс підтвердив, що в метро поранено близько 70 осіб.

15:02 - Поліція провела контрольований вибух у Брюссельському вільному університеті в центрі Брюсселя (людей евакуювали). Ще один вибух планують провести в аеропорту, щоб знищити підозрілий пакет, повідомляє Бельгійський кризовий центр. За іншими даними - фламандського телеканалу VTM - в аеропорту виявлено пояс смертника, який не вибухнув.

15:09 - Голландська поліція зупинила поїзд, який прямував із Брюсселя, за станцію до його кінцевого пункту призначення - Амстердама. У поїзді проводять обшуки.

15:12 - Біженці в Греції відреагували на теракти в Брюсселі. Хлопчик на фото тримає невеликий плакат із написом "Вибачте за Брюссель".

15:20 - Телеканал VTM повідомив про евакуацію АЕС Тіанж (Tihange) у Бельгії.

15:31 - Мер Брюсселя Іван Маєр (Yvan Mayeur) підтвердив, що кількість загиблих під час теракту в метро Маальбек становить 20 осіб. 106 осіб поранено, 17 з них - серйозно. Однак точні цифри називати ще рано, сказав він.

16:00 - Майкл Горовіц, аналітик ізраїльської консалтингової фірми Levantine Group, яка спеціалізується на питаннях безпеки у країнах Близького Сходу і Північної Африки, повідомив, що, судячи з повідомлень в акаунтах соцмереж, пов'язаних з "Ісламською державою", за терактами в Брюсселі стоїть саме це терористичне угруповання.

16:06 - Залізничні станції Брюсселя відновлять роботу о 16:00 за центральноєвропейським часом (17:00 за Києвом). На них збільшать присутність військових до 500, повідомляє газета La Libre.

16:12 - На Даунінг-стріт у Лондоні підняли прапор Бельгії на знак солідарності з бельгійським народом. (На цій вулиці розташовані резиденція прем'єр-міністра, міністерство закордонних справ і у справах Співдружності та інші державні установи Великобританії).

16:22 - Барак Обама також зробив заяву у зв'язку з останніми подіями:

"Ми зробимо все необхідне, щоб підтримати нашого союзника Бельгію і покарати відповідальних за ці теракти. Ми можемо і ми переможемо тих, хто загрожує безпеці людей по всьому світу", - заявив президент США Барак Обама, виступаючи в кубинській столиці Гавані.

16:43 - Як повідомляє телеканал NBC, поліція розшукує одного з підозрюваних, який, імовірно, вижив після теракту в аеропорту.

16:45 - В аеропорту, за даними поліції, залишаються ще 2 тисячі осіб, які чекають на евакуацію.

16:50 - Як повідомляє телеканал VTM, будівлю Єврокомісії евакуюють о 16:00 за місцевим часом (17:00 за Києвом).

16:55 - Мережа кав'ярень Starbucks підтвердила інформацію про те, що один з вибухів в аеропорту стався біля кафе цієї мережі. Під час вибуху постраждав працівник цього закладу.

16:59 - У Бельгії оголошено триденну жалобу.

17:03 - Співробітники пожежної служби Брюсселя повідомили, що загалом у результаті терактів постраждали 212 осіб. З них 30 отримали критичні опіки чи поранення, 96 серйозно поранені, ще 86 отримали легкі поранення і поранення середньої тяжкості.

17:09 - Американський чиновник із посиланням на заяву брюссельського колеги, який говорив на умовах анонімності, заявив, що під час терактів в аеропорту використали щонайменше одну валізу, начинену вибухівкою, повідомляє АР.

За словами бельгійського чиновника, вибухівка була якимсь складним механізмом. Слідчі вивчать його, щоб визначити, чи збігається він за характеристиками із вибухівкою, яку використовували в паризьких терактах.

17:28 - Залізничний оператор Eurostar оголосив про відновлення руху поїздів з/у Брюсселя/ь (виключно) для пасажирів, які вже мають квитки. Автомобільний рух зупинено до нових розпоряджень, багато тунелів закрито.

17:29Новинне агентство AMAQ, близьке до джихадистів, заявило, що "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за теракти.

Деякі бельгійські ЗМІ поширили стоп-кадр відео, знятого телеканалом CCTV, на якому, імовірно, зображені двоє підозрюваних у здійсненні вибухів в аеропорту. Офіційного підтвердження того, що ці люди причетні до терактів, немає.

"Бойовики "Ісламської держави" здійснили серію вибухів із використанням поясів смертника і вибухових пристроїв у вівторок, обравши собі за мету аеропорт і центральну станцію метро Брюсселя", - йдеться у заяві "новинного агентства" AMAQ.

17:35 - Бельгійська поліція опублікувала фотографію людей, яких хоче допитати у зв'язку з терактами.

Зазначають, що чоловік у білому, імовірно, пов'язаний з терактами. Інформації про особи двох інших чоловіків, зображених на фото, поки що немає.

17:37 - Згідно із заявою AMAQ, теракти стали відповіддю на участь Бельгії в міжнародній коаліції проти "Ісламської держави".

17:40 - О 19:00 за місцевим часом до нації звернеться король.

17:41 - Міністр внутрішніх справ Бельгії Жан Жамбон заявив, що дві лінії брюссельського метро - друга і шоста - відновили роботу. Загроза зберігається на четвертій лінії. Також запускається частина автобусні і трамвайних маршрутів.

17:49 - Прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель прибув в аеропорт, де було здійснено теракт.

18:05 - Опубліковано спільну заяву голів 28 європейських держав: "Ми будемо єдині і непохитні в боротьбі з ненавистю, насильницьким екстремізмом і тероризмом".

18:15 - Третю бомбу, що її знайшли в аеропорту Брюсселя, знищили спецслужби.

19:15 - Бельгійські медики повідомили, що бомби, які використовували під час вибухів в аеропорту, містили цвяхи, повідомляє NBC News. За їхніми словами, потерпілі під час вибухів отримали переломи, опіки та глибокі порізи.

19:22 - Бельгійська поліція оголосила людину з поданого нижче фото в розшук.

19:25 - Поліція проводить антитерористичні рейди у Скарбеку (Schaerbeek), районі Брюсселя.

19:30 - За непідтвердженими даними телеканалу VTM, двоє чоловіків у чорному і були терористами-смертниками. Крім того, за даними телеканалу, обидва вони були озброєні автоматами Калашникова.

19:55 - Федеральний прокурор Фредерік Ван Леу (Frederic Van Leeuw) заявив, що двоє чоловіків у чорному з наведеної вище фотографії, доволі ймовірно, були прямими виконавцями вибухів в аеропорту. Пошуки третього підозрюваного - чоловіка в білому - тривають. Він також зазначив, що тривають допити свідків.

За словами Леу, незважаючи на те, що новинне агентство AMAQ, близьке до джихадистів, заявило, що за терактами стоїть "Ісламська держава", поки занадто рано говорити про прямий зв'язок із терактами в Парижі.

20:10 - Король Філіп виступив зі зверненням до нації. Монарх заявив, що Бельгія зараз перебуває в глибокій жалобі, а 22 березня ніколи не буде колишнім.

"Ми зіштовхнулися з загрозою, але ми будемо продовжувати працювати разом, спокійно, впевнено і з гідністю. Ми повинні продовжувати довіряти собі. У цьому наша сила", - заявив голова держави.

Король також висловив свою підтримку і подяку аварійно-рятувальним службам: "Ми дуже вдячні всім тим, хто допоміг".

20:15 - Поліція відновила кордон безпеки в аеропорту "Завентем" після виявлення підозрілого пакета, повідомляє телеканал VTM.

20:22 - Поліція знайшла прапор "Ісламської держави" і вибуховий пристрій під час обшуку будинку у районі Брюсселя Скарбек, повідомляє Рейтер із посиланням на бельгійські ЗМІ.

20:30 - Губернатор американського штату Нью-Йорк Ендрю Куомо заявив, що сьогодні на знак солідарності з Брюсселем Всесвітній торговий центр у Нью-Йорку буде світитися кольорами прапора Бельгії.

20:40 - Площа Ла Бурс у центрі Брюсселя стає еквівалентом площі Республіки в Парижі. Зараз тут натовп людей, які приносять квіти і свічки, асфальт розмальований словами підтримки постраждалим.

20:45  - Ейфелева вежа в кольорах бельгійського прапора.

20:50 - Офіс бельгійської прокуратури повідомив, що знайдений у районі Брюсселя Скарбек вибуховий пристрій був начинений цвяхами.

20:55 - Бранденбурзькі ворота в Берліні в кольорах прапора Бельгії.

Бранденбурзькі ворота в Берліні
Фото: EPA/UPG
Бранденбурзькі ворота в Берліні

21:00 - Приміщення суду у французькому місті Ліон.

21:05 - Найвищий хмарочос у світі "Бурдж-Халіфа" в Дубаї світиться кольорами прапора Бельгії.

21:45 - Уряд Бельгії закликав населення країни вшанувати загиблих у терактах хвилиною мовчання завтра (середа) в полудень (13:00 за Києвом).

21:50 - Аеропорт Брюсселя не працюватиме завтра, 23 березня.

22:05 - Міністр охорони здоров'я Бельгії Меггі де Блок щойно повідомила телерадіомовників VTM, що жертвами терактів стала 31 особа, 250 осіб отримали поранення.

За її словами, з них 11 загинули під час вибуху в аеропорту, 20 - під час вибуху в метро.

22:15 - Європейське командування збройних сил США (EUCOM) заявило, що забороняє американським військовослужбовцям неофіційні поїздки в Брюссель, а для офіційних поїздок буде потрібно отримувати схвалення керівництва.

"Ми будемо допомагати Бельгії будь-яким способом, на який здатна наша армія. Ми рішуче засуджуємо ці напади і продовжимо підтримувати наших союзників по НАТО і партнерів, щоб перемогти цих терористів, які загрожують нашим свободам і нашому способу життя", - заявив Верховний головнокомандувач силами НАТО в Європі, голова EUCOM генерал Філіп Брідлав.

22:20 - Інформаційне агентство AFP, посилаючись на бельгійського чиновника, який говорив на умовах анонімності, повідомляє, що бомби були у валізах терористів.

22:30 - Прем'єр-міністр Греції Шарль Мішель приєднався до людей, які зібралися на площі Ла Бурс у центрі Брюсселя.

22:45 - Паризькі прокурори заявили, що починають своє власне розслідування терактів в Брюсселі.

22:50 - Головний термінал у міжнародному аеропорту Денвера (штат Колорадо, США) евакуювали через імовірну загрозу безпеці, повідомляють в офіційному Twitter аеропорту. Раніше влада США посилила заходи безпеки в аеропортах після терактів у Брюсселі.

22:55 - Френсіс Вермейрен (Francis Vermeiren), мер комуни Завентем, в якій розташований однойменний аеропорт, де раніше у вівторок сталися два вибухи, заявив, що двоє терористів поклали свої валізи на візки, а третій запанікував і втік, перш ніж його спільники себе підірвали.

23:25 - Під час антитерористичних рейдів у районі Брюсселя Скарбеку заарештовано чоловіка.

23:45 - Німецька поліція заарештувала трьох підозрюваних у тероризмі, які їхали автомобілем із бельгійськими номерами, недалеко від кордону з Австрією, повідомляє Рейтер. Арешти були проведені до терактів у Брюсселі, однак поліція не відкидає, що підозрювані можуть бути пов'язані з брюссельськими терористами. За даними агентства, заарештовані - вихідці з Косово.

23:59 - На цьому ми завершуємо хроніку подій у Брюсселі на сьогодні. Бережіть себе!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram