ГоловнаСуспільствоЖиття

У Генпрокуратурі поскаржилися на "неналежний рівень" зарплати співробітників

Прокурори місцевих прокуратур отримують у десять разів менше співробітників антикорупційної прокуратури

У Генпрокуратурі поскаржилися на "неналежний рівень" зарплати співробітників
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура України неодноразово зверталася до Кабміну в зв'язку з неналежними рівнем заробітної плати співробітників прокуратури, низький розмір якої не дозволяє їм належним чином виконувати свої обов'язки.

Про це повідомляє  управління у зв'язках з громадськістю і ЗМІ ГПУ.

"З огляду на негативну ситуацію, яка склалася в зв'язку з неналежним рівнем заробітної плати співробітників прокуратури, керівництво Генеральної прокуратури України неодноразово зверталося до Прем'єр-міністра України А. Яценюка із зазначеного питання", - відзначили в прес-службі.

У ГПУ нагадали, що передбачена у Держбюджеті-2016 сума для прокуратури становить лише 31,6% від необхідних потреб.

"Незважаючи на наявні домовленості щодо забезпечення належного рівня фінансування органів прокуратури загалом і збільшення фінансування Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зокрема, на жаль, цього так і не було зроблено. Водночас виділення фінансування Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в окрему програму фактично відбулося тільки за рахунок зменшення коштів, виділених на бюджет органів прокуратури загалом", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що "при наведених обставинах в 2016 році прокурори місцевих і регіональних прокуратур у порівнянні з суддями місцевих та апеляційних судів, поліцейськими на місцях, детективами Національного антикорупційного бюро України були поставлені в нерівні умови в частині матеріального та фінансового становища і отримують найменший розмір місячної заробітної плати".

Так, місячна зарплата рядового прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в 2016 році становить 60-70 тис. грн, тоді як у прокурорів регіональних, місцевих прокуратур - 6-8 тис. грн і 5-7 тис. грн відповідно.

Повідомляється, що про необ'єктивність при формуванні бюджетного ресурсу органів прокуратури та фактичний зрив таким чином тривалих у прокуратурі реформ був проінформований Президент Петро Порошенко.

"Однак, листи Генеральної прокуратури України, спрямовані Прем'єр-міністру України А. Яценюку 28.12.2015, 10.02.2016 та 26.02.2016 року, в яких порушувалося питання про недостатність фінансового забезпечення органів прокуратури та невідповідність оплати праці працівників правоохоронних органів з приведенням відповідних прикладів і розрахунків, на жаль, залишені без реагування", - повідомили в управлінні зі зв'язків з громадськістю ГПУ і додали, що негативна тенденція, пов'язана з дискримінацією оплати праці працівників органів прокуратури, лише поглибилася.

За даними ГПУ, через низькі зарплати з прокуратур районного рівня за власним бажанням вже звільнилися понад 70 осіб, які попередньо успішно пройшли конкурсний відбір. При цьому на сьогодні в органах прокуратури вакантними є 476 посад.

Нагадаємо, Верховна Рада розгляне відставку генпрокурора Віктора Шокіна на ранковому засіданні 29 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram