ГоловнаПолітика

МЗС зажадав від РФ розслідувати напад на українського консула в Грозному

Олександр Ковтун перебував у відрядженні для участі в судовому процесі у справі Карпюка і Клиха

МЗС зажадав від РФ розслідувати напад на українського консула в Грозному
Фото: http://zakonplus.com.ua

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони вжити заходів для забезпечення безпеки на території Російської Федерації українських дипломатів і розслідувати напад на українського консула Олександра Ковтуна, що відбувся в Грозному 16 березня.

Про це йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з фактом нападу невідомих осіб на консула генконсульства України в Ростові-на-Дону, який перебував у службовому відрядженні в м. Грозний (Російська Федерація) для участі в судовому процесі у справі незаконно утримуваних на території РФ громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха", - сказано в документі.

У МЗС наголошують, що напад на особу, яка має дипломатичний імунітет, є "кричущим порушенням всіх міжнародно-правових актів і свідчить про неготовність російської сторони гарантувати безпеку перебування на її території іноземних дипломатів".

"Створювані російською владою перешкоди родичам, учасникам і свідкам, насильство і залякування всіх, хто вголос говорить про політичні переслідування українців в Росії, розцінюємо як спробу Кремля не допустити об'єктивного висвітлення судового фарсу у справі Н. Карпюка, С. Клиха й інших українців, які стали політичними в'язнями", - йдеться в заяві.

"Вимагаємо від російської сторони негайно вжити заходів для забезпечення безпеки перебування і пересування по території РФ українських дипломатів, розслідувати інцидент та притягнути винних до відповідальності", - зауважують у МЗС України.

Раніше голова Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що під час нападу групи невідомих на голову російського "Комітету з протидії тортурам" Ігоря Каляпіна в столиці Чечні 16 березня також зазнав нападу український консул.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram