ГоловнаПолітика

Детективи НАБУ проводять обшук в офісі депутата Онищенка (оновлено)

Нардепу пригадали махінації з газом.

Детективи НАБУ проводять обшук в офісі депутата Онищенка (оновлено)
Фото: delfi.ua

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) проводять обшук в офісі народного депутата групи "Воля народу" Олександра Онищенка.

Про це розповів помічник депутата Олександр Сергієнко, передає телеканал "112 Україна".

За його словами, обшук проводять приблизно 5-6 детективів, і десь 7 осіб охорони.

Оновлення. На сайті НАБУ пізніше з'явився прес-реліз, в якому повідомляють, що детективи проводять обшуки в рамках провадження у ПАТ "Укргазвидобування". Слідчі дії проходять у Києві та Київській області в офісах фірм, діяльність яких пов'язують зі злочинними схемами реалізації природного газу.

"Підставою для проведення обшуків було відповідна судова постанова. Обшуки були проведені в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем при реалізації природного газу, видобутого в рамках спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування". Згідно з відомостями, внесеними до Єдиного реєстру досудових розслідувань, газ був реалізований за цінами, нижчими за ринкові, внаслідок чого державним інтересам було заподіяно значну шкоду. За оцінками детективів НАБУ, йдеться про суму понад 1 млрд грн", - сказано в повідомленні.

Також наголошено, що під час обшуку в одному з офісів знайшли табличку, яка вказує, що в ньому нібито розташована приймальня народного депутата Олександра Онищенка. Однак, як зазначає бюро, за даними Верховної Ради, приймальня народного депутата за цією адресою не зареєстрована. Право власності на офіс, в якому проводять обшук, Онищенкові також не належить.

При цьому НАБУ спростовує заяву помічника Онищенка, що слідчі дії пов'язані зі справою Миколи Мартиненка.

"У понеділок дійсно Онищенка викликали як свідка на допит у провадженнях, в яких фігурує Мартиненко. Однак повідомляємо, що визначення суду на проведення обшуків у цих приміщеннях було отримано задовго до виклику пана Онищенка на допит, або будь-яких інших подій, з якими останній пов'язує проведені сьогодні слідчі дії", - додали в бюро.

Нагадаємо, 4 грудня 2015 року НАБУ почало кримінальне провадження, в якому фігурує Онищенко. Справа стосується завдання державі збитків у розмірі понад 500 млн гривень під час видобутку природного газу у 2014-2015 роках компаніями, пов'язаними з Онищенком, за договорами про спільну діяльність з держкомпанією "Укргазвидобування".

Йдеться про ПрАТ "Пласт", ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ "Фірма Хас", ТОВ "Природні ресурси+" (всі - Київська область), ТОВ "Карпатнадраінвест" (Харківська область). Одним з акціонерів компаній "Фірма Хас", "Природні ресурси +", "Надра Геоцентр" і "Карпатнадраінвест", згідно з Державним реєстром юридичних і фізичних осіб, є Онищенко.

Засновниками ПАТ "Пласт" є дві кіпрські компанії - "Ведестіма Трейдинг лтд" і "Остексперт Лімітед".

У січні Онищенко зірвав допит у НАБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram