ГоловнаСвіт

ЄС вирішив дотримуватися п'яти принципів у відносинах із Росією

Один із них - повне виконання Мінських угод.

ЄС вирішив дотримуватися п'яти принципів у відносинах із Росією
Федерика Могерини
Фото: EPA

Євросоюз розробив п'ять принципів, на яких ґрунтуватимуться відносини Брюсселя з Москвою.

Про те, що голови МЗС країн ЄС одностайно погодили ці п'ять принципів, оголосила голова дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні на прес-конференції в понеділок. Відео прес-конференції доступне на сайті Ради ЄС.

Перший принцип полягає в тому, що для будь-якої суттєвої зміни у відносинах між Москвою і Брюсселем необхідно повне виконання умов угоди "Мінськ-2". Окремо Федеріка Могеріні наголосила, враховуючи другу річницю анексії Криму, на позиції ЄС щодо невизнання входження півострова до складу Росії.

Другий принцип полягає в тому, що Євросоюз не відмовиться від наміру зміцнювати відносини з країнами "Східного партнерства" та країн Центральної Азії. З цим наміром пов'язаний і саміт асоціації між ЄС і Молдовою, який почався увечері в понеділок слідом за зустріччю голів МЗС.

Третій принцип - посилення внутрішньої стійкості Європейського Союзу, зокрема, в питаннях енергетичної безпеки і стратегічних комунікацій (мова про проект протидії російській пропаганді).

Четвертий принцип допускає співпрацю з Росією з низки окремих напрямів. У зовнішній політиці такими напрямами можуть стати сирійська проблема, відновлення відносин з Іраном, проблема КНДР.

П'ятий принцип - прагнення підтримати розвиток громадянського суспільства в Росії.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року ЄС продовжив економічні санкції проти Росії до 31 липня 2016 року, а в середині березня - персональні санкції проти фіз- і юросіб, відповідальних за підрив територіальної цілісності і суверенітету України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram