ГоловнаПолітика

Єжель досі переховується від ГПУ в білоруському шпиталі

Щоб продовжити розслідування, доведеться чекати на одужання екс-міністра

Єжель досі переховується від ГПУ в білоруському шпиталі
Михаил Ежель
Фото: Макс Левин

Колишній міністр оборони, екс-посол України в Білорусі, Михайло Єжель досі перебуває на лікуванні в одному з мінських шпиталів.

Про це розповів головний військовий прокурор Анатолій Матіос в інтерв'ю "Сегодня".

"Адмірал запасу Єжель тривалий час перебуває в одній із лікувальних установ міноборони цієї країни", - зазначив він.

За словами Матіоса, на сьогодні законодавчо повернути Єжеля в Україну немає можливості. Тому, щоб продовжити щодо нього розслідування, доведеться чекати на його одужання.

"Ми не проводимо диверсійних операцій на території інших країн, як, наприклад, ізраїльська спецслужба "Моссад", - це не передбачено українським законом... Наші суб'єктивні знання не є доказами в кримінальному провадженні. Тобто, якщо Єжель перебуває на території іншої держави і, судячи з офіційних повідомлень, хворіє, то у нас, за законом, немає іншого виходу, крім як чекати, коли він одужає. Виїхати і перевірити цей факт у Білорусі - такої можливості у нас немає", - сказав Матіос.

Він нагадав, що екс-міністра оборони звинувачують у підриві обороноздатності Збройних сил України. Однак сам він усі звинувачення категорично відкидає. ("Ніяких злочинів я не скоював, від слідства не ховаюся, моє місце перебування прокуратурі відомо", - заявив раніше Єжель.)

"У повідомленні про підозру вказується на неналежне виконання ним службових обов'язків при узгодженні в 2011 році переліку майна ЗСУ, що підлягало відчуженню. Рішення тодішнього міністра оборони призвело до неправомірного відчуження двох стратегічних бомбардувальників Ту-95МС суб'єкту підприємництва, що завдало матеріальну шкоду державі на суму понад 24 млн грн. Під час досудового слідства встановили місце розташування літаків, комплектуючих до них, наклали арешт і запобігли їх подальшій реалізації в Росію", - зазначив Матіос.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура розслідує діяльність усіх міністрів оборони, починаючи з 2001 року, щоб з'ясувати, хто з них причетний до підриву обороноздатності України.

Єжель був міністром оборони з 11 березня 2010 року по 8 лютого 2012 року. 3 квітня 2013-го його призначили надзвичайним і повноважним послом України в Білорусі. У листопаді 2013 року ЗМІ писали про те, що Єжеля підозрюють у розтраті 46,7 мільйона гривень.

11 березня 2016 року Генпрокуратура висунула Єжелю підозру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram