ГоловнаСвіт

Прокуратура вимагає арешту екс-президента Бразилії Лули да Сілви

Лула вважається найімовірнішим кандидатом на пост президента від владної партії на виборах 2018 року

Прокуратура вимагає арешту екс-президента Бразилії Лули да Сілви
Луис Инасиу Лула да Силва
Фото: EPA/UPG

Прокуратура Сан-Паулу направила до суду запит з вимогою заарештувати екс-президента Бразилії Луїса Інасіу Лулу да Сілву на підставі висунутих проти нього звинувачень у корупції.

Про це повідомляє euronews.

Йдеться про приховування даних про майно, що належить до статті про відмивання грошей, а також про надання недостовірної інформації. У запиті вказується, що арешт необхідний як "гарантії громадського порядку". Це пов'язано з тим, що популярний серед бразильців да Сілва закликав своїх прихильників вийти на вулиці на знак протесту.

"Було проведено повний збір свідчень, повний аналіз документів, і єдиний висновок, який відповідає дійсності, - це те, що ця розкішна квартира належала екс-президенту Республіки", - заявив прокурор каси Роберту Консеріну.

Слідчі вважають, що трирівнева квартира у курортному місті Гуаружа належала родині Лули, але не була вказана в декларації майна. Водночас висловлюються думки, що вона була задіяна у схемі з відмивання грошей, пов'язаній із корупційним скандалом навколо нафтової компанії Petrobras.

Сам Лула да Сілва і його найближче оточення називають звинувачення безпідставними, а також говорять про "медіа-кампанію", спрямовану проти політика. Лула вважається найімовірнішим кандидатом на пост президента від владної партії на виборах 2018 року.

Лула да Сілва очолював Бразилію в період між 2003 і 2010 роками. Він вважається одним із найпопулярніших лідерів країни в сучасній історії. Нинішній президент Ділма Руссеф є його протеже.

Нагадаємо, у листопаді в Бразилії за підозрою у корупції в рамках справи про нафтового гіганта Petrobras заарештували голову фракції владної Партії робітників Делсідіу Амарала і одного з найбагатших людей країни, банкіра Андре Естевеса.

Скандал навколо Petrobras розгорівся в березні 2014 року і залишається в центрі уваги бразильців. Серед фігурантів справи - понад 60 політиків, в тому числі діючі та колишні парламентарі, партійні лідери та губернатори. Скандал торкнувся і президента Ділми Русеф. Вона очолювала Petrobras саме в той період, коли, на думку слідчих, у компанії діяли корупційні схеми. Кілька топ-менеджерів від імені компанії підписували договори і отримували за це комісійні. Засоби використовувалися потім для підкупу політиків і посадових осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram