ГоловнаПолітика

Мінфін розраховує заощадити 5 млрд грн на соцвиплатах

Верифікація нарахування соціальної допомоги стартувала

Мінфін розраховує заощадити 5 млрд грн на соцвиплатах

Міністерство фінансів розпочало системну комплексну верифікацію одержувачів соціальних виплат. Міністр фінансів Наталія Яресько розраховує, що це дозволить заощадити мінімум 5 млрд грн для бюджету у 2016 році.

"Наша мета - не зменшення витрат, а збільшення їхньої ефективності та адресності... Верифікація - це в жодному разі не скасування соцвиплат, вона не загрожує чесним громадянам. Наша мета - виявити шахраїв і тих, хто точно не має права на отримання такої соціальної допомоги", - сказала міністр на прес-конференції у вівторок, інформує "Інтерфакс-Україна".

Вона підкреслила, що верифікація не створить дискомфорту громадянам. "Процес верифікації передбачає виключно аналіз даних, отриманих з офіційних джерел", - сказала вона.

За її словами, про виявлені відхилення Мінфін повідомлятиме відомства, що здійснюють виплати, а вже ті ухвалюватимуть рішення, чи припиняти нарахування грошей.

Яресько також повідомила, що у 2015 році Мінфін вже провів пілотний проект верифікації стосовно переселенців, який дозволив зберегти для держбюджету понад 1 млрд грн.

Як повідомив під час прес-конференції заступник міністра фінансів Роман Качур, перша верифікація завершиться до 1 липня, а в майбутньому проводитиметься регулярно.

"Процес верифікації не є одноразовою акцією, вона має проводитися регулярно... Надалі з певною періодичністю - раз у квартал або частіше - цей процес повторюватиметься", - додав заступник міністра.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року Верховна Рада наділила Міністерство фінансів правом допуску до банківської таємниці громадян під час моніторингу пенсій, допомоги, пільг, субсидій, інших соціальних виплат задля проведення контролю над виконанням бюджетного законодавства. Це покликано дати Мінфіну можливість верифікувати одержувачів пенсій та соціальної допомоги, а також підвищити їхню адресність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram