ГоловнаЕкономікаДержава

"Соціальний" тариф на газ із 1 квітня зросте на 50%

Вартість опалення може подорожчати на 80%.

"Соціальний" тариф на газ із 1 квітня зросте на 50%
Фото: Макс Левин

Голова Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк заявив, що з 1 квітня тариф на газ для населення знизиться з 7,2 грн за кубометр приблизно до 6,5 грн, але при цьому так званий "соціальний" тариф збільшиться із 3,6 грн до 5,5 грн.

Про це він повідомив на Щорічному енергетичному форумі Інституту Адама Сміта.

"Згідно з підписаним торішнім меморандумом, потрібно переглянути ціни до 1 квітня, досягти 75% від імпортного паритету ціни на газ і для населення, яке споживає безпосередньо, і для ТКЕ. Якщо з 1 квітня зросте ціна, я думаю, що верхня ціна трохи впаде, десь до 10%, а нижня, так звана соціальна, зросте до 5500 гривень/тис. куб. м", - сказав Вовк.

Відповідно до закону про ринок газу, рішення про підвищення "соціальної" ціни газу для населення, а також ціни для підприємств теплокомуненерго повинен прийняти Кабінет Міністрів.

Також Вовк попередив, що після збільшення ціни на газ для ТКЕ до 75% від рівня імпортного паритету НКРЕКУ збільшить ціну на централізоване опалення в середньому на 80%.

Нагадаємо, що віднині базовий тариф на електроенергію зріс із 45,6 копійок до 57 копійок за кВт-годину з урахуванням ПДВ. Кіловати з 101-го по 600-й тепер коштують 99 копійок замість колишніх 78,9 копійки, а з 601-го - 1,56 грн замість колишніх 1,479 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram