ГоловнаСвіт

Держдеп закликав Росію притягти до відповідальності винуватих у вбивстві Нємцова

Держдеп закликав Росію притягти до відповідальності винуватих у вбивстві Нємцова
Фото: www.tatar-inform.ru

Держдепартамент США закликав російську владу притягти до відповідальності всіх винуватих у вбивстві опозиціонера Бориса Нємцова.

Про це йдеться в заяві прес-секретаря Держдепу Джона Кірбі.

"Ми закликаємо владу Росії забезпечити притягнення до відповідальності всіх осіб, винуватих у його (Нємцова) вбивстві", - заявили в Держдепі.

У заяві наголошено, що через рік після вбивства політика в США, "як і раніше, глибоко стурбовані зростанням нетерпимості російської влади до всіх форм інакомислення і незалежних висловлювань".

"Вшановуючи пам'ять про життя і роботу Нємцова, ми знову закликаємо владу Росії виконати свої зобов'язання перед російським народом і міжнародною спільнотою у сприянні та захисті загальних прав людини, включаючи фундаментальні свободи слова, мирних зібрань та асоціації", - йдеться в заяві.

Слідком Росії (СКР) на своєму сайті опублікував відповідь на заяву Кірбі, названу "Роз'ясненням СК Росії представникам Держдепартаменту США й іншим зарубіжним "доброзичливцям".

У СКР впевнені, що "за зовні співчутливим закликом Держдепу криється "підколка", друге дно".

"Це цілком може бути натяк на неможливість для російського уряду знайти і притягнути до відповідальності справжніх натхненників, тих, хто з-за кордону смикав за нитки і впливав на замовників убивства. Дійсно, глузливі натяки через океан як докази в суді не пред'явиш, хоча класичне "кому вигідно?" - затьмарити річницю де-факто возз'єднання російського Криму з Батьківщиною - однозначно вказує саме на таких зарубіжних "доброзичливців", - йдеться в заяві російського відомства.

"Щодо, назвемо їх зарубіжними натхненниками, а не формальними замовниками вбивства, то, крім кримінального суду, є ще вищий суд історії, який за історичними мірками дуже швидко розставить усе на свої місця. Тому що з такими підходами до міжнародних справ і просто до людських відносин не можна навіть вважатися лідерами, а не те що бути ними фактично", - сказано в повідомленні СКР.

Окрім того, СКР закликав Держдеп США "подбати про репутацію американського уряду і спробувати вплинути на компетентні органи своєї країни, які фактично ігнорують наші численні запити про правову допомогу". "За фактами вбивств і знущань над російськими дітьми в США у Слідчому комітеті РФ порушено 14 кримінальних справ. Можливо, наші колеги вважають, що ми так намагаємося зазіхнути на їхній суверенітет? Але тоді і зі свого боку повинен роз'яснити, що в Росії є професійні і компетентні слідчі органи, здатні самі розслідувати складні, неочевидні злочини, і для цього не потрібне чиєсь схвалення з-за кордону", - йдеться в повідомленні за підписом голови СКР Олександра Бастрикіна.

Бориса Нємцова вбили на Великому Москворецькому мосту ввечері 27 лютого 2015 року. Убивця шість разів вистрілив йому в спину.

У січні 2016 року СКР відзвітував про завершення слідства - за його версією, безпосередніми виконавцями злочину були Заур Дадаєв, Анзор і Шадід Губашеви, Темірлан Ескерханов і Хамзат Бахаєв. Вони перебувають під арештом, їм пред'явлено звинувачення в убивстві в складі злочинної групи і в незаконному обігу зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram