ГоловнаПолітика

Українці виступають проти будь-яких змін Конституції на користь "ДНР" та "ЛНР"

Громадяни України не хочуть жодних особливих умов для Донбасу

Більшість українців виступає проти будь-яких змін Конституції на користь терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР".

Про це свідчить соцопитування, проведене в середині лютого Інститутом Горшеніна. Його результати презентували у вівторок, 1 березня 2016 року.

Респондентам запропонували уявити, що подано ідею проведення в Україні всенародного референдуму про внесення змін до Конституції в частині надання особливого статусу окремим регіонам Донбасу ("ЛНР/ДНР"), передбачених Мінськими угодами. У разі ухвалення таких змін "ЛНР/ДНР" і Росія зобов'язуються вивести війська і військову техніку з території України, повернути Україні контроль за державним кордоном, провести місцеві вибори за українськими законами.

При цьому більшість опитаних відкинули всі запропоновані варіанти змін: амністію бойовиків (проти - 62,6%); призначення голів прокуратури і судів за участю місцевої влади Донбасу (проти 57%); можливість формування загонів "народної міліції" (проти 55,3%); самостійну мовну та культурну політику (проти 55,5%), самостійну економічну політику (проти понад 60%); і особливо - надання блокуючого голосу на зовнішньополітичні рішення України (проти 74,2%).

За відповідні зміни українці не проголосують, навіть якщо вони будуть тимчасовими (на 2-3 роки). Проти висловилися 53,9% респондентів (за - 31,4%, решта вагалися з відповіддю). Також їх не підтримають, навіть якщо "особливий статус" буде надано не тільки Донбасу, але й усім іншим регіонам України. Проти висловилися 64% (за - 23,2%, решта вагалися з відповіддю).

Опитування показало також, що українці проти того, щоб бойовикам "ЛНР" і "ДНР" надавалося право балотуватися в місцеві органи влади (проти - 55,7%) і тим паче до Верховної Ради (майже 70%).

Дослідження проводилося з 8 по 17 лютого. Загалом у ньому взяли участь 2000 респондентів, які мешкають в усіх регіонах України (без урахування населення окупованих територій АР Крим, Донецької та Луганської областей). Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 2,2%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram